Η UNICEF έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου «400.000 παιδιά είναι σοβαρά υποσιτισμένα και κινδυνεύουν να πεθάνουν» στην επαρχία Κασάι, όπου μαίνονται συγκρούσεις από τον Σεπτέμβριο του 2016.
«Τουλάχιστον 400.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών στην επαρχία Κασάι της ΛΔ Κονγκό υποφέρουν από ιδιαίτερα οξύ υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν το 2018, αν δεν λάβουν βοήθεια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Unicef.
«Περισσότερα από 750.000 παιδιά στην επαρχία υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό», προσθέτει η οργάνωση. «Η καταστροφική κατάσταση οφείλεται κυρίως στη βία, τους μαζικούς εκτοπισμούς και τη μείωση της γεωργικής παραγωγής στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών», εξηγεί η UNICEF.
Συγκρούσεις μαίνονται σε πολλές περιοχές της επαρχίας Κασάι από τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά τον θάνατο του τοπικού φυλάρχου Καμουίνα Ενσαπού σε επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι μάχες μεταξύ του στρατού της ΛΔ Κονγκό και πολιτοφυλακών έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 1,4 εκατομμυρίου ανθρώπων. Σε κάποιες περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας και οι άνθρωποι επιστρέφουν στις εστίες τους.
«Η διατροφική ανασφάλεια επηρεάζει μεγάλα κομμάτια της επαρχίας και οι συνθήκες δεν αναμένεται να βελτιωθούν πριν τον Ιούνιο του 2018, διότι η εποχή της σποράς του 2017 χάθηκε», σημειώνει η οργάνωση.
«Οι υποδομές της υγείας έχουν επίσης καταστραφεί», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που έχει παρουσία στο Κασάι από τον Ιανουάριο του 2017.
Όπως και όλες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η UNICEF καταγγέλλει την ελλιπή χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της και επισημαίνει ότι «το 2017 έλαβε μόλις το 15% της απαραίτητης χρηματοδότησης που χρειαζόταν για να αντεπεξέλθει στις βασικές διατροφικές ανάγκες των παιδιών».
Στη ΛΔ Κονγκό έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι εσωτερικοί εκτοπισμοί φέτος σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ό,τι στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.
«Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι στιγμής φέτος εξαιτίας της ανασφάλειας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια, όπως επισημαίνει το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NCR).
Φωτογραφία AP