W. Faymann:  ”Εκπληκτος” από την κριτική της ΕΕ για τα όρια της Αυστρίας για το άσυλο

W. Faymann: ”Εκπληκτος” από την κριτική της ΕΕ για τα όρια της Αυστρίας για το άσυλο

"Εκπληκτος από τη σφοδρότητα της κριτικής της Ευρωπαικής Ενωσης" στη θέσπιση από την αυστριακή κυβέρνηση, ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Werner Faymann, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κλάινε Τσάιτουγκ", τονίζοντας ταυτόχρονα πως η Ευρωπαική Επιτροπή πρέπει ωστόσο να κατανοήσει ότι η Αυστρία δεν μπορεί εφέτος να δεχθεί τόσους πρόσφυγες όσους την προηγούμενη χρονιά.

Στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό και το θέμα της Βρετανίας, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε υπεραμυνθεί των θέσεων της χώρας του, ωστόσο στην πρώτη αυτή συνέντευξή του μετά το Ευρωπαικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, αντιδρά για πρώτη φορά άμεσα στην κριτική απέναντι στην Αυστρία.

Βέβαια η αντίδρασή του είναι αρκετά διαφορετική και αρκετά διπλωματική σε σχέση με τις αντιδράσεις της υπουργού του των Εσωτερικών, Γιοχάνας Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαικού Κόμματος, η οποία, αφενός απέρριψε την κριτική λέγοντας πως "προφανώς στάλθηκε σε λάθος διεύθυνση" και αφετέρου στην απαντητική της επιστολή στον Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, έκανε λόγο για "σύγχυση" στην κριτική του.

Απεναντίας, ο Αυστριακός καγκελάριος στη συνέντευξή του τονίζει πως η Ευρωπαική Επιτροπή "φυσικά" και έχει το δικαίωμα να εξετάσει νομικά τα ανώτερα όρια στο άσυλο που θέτει η Αυστρία, καθώς, όπως η χώρα του, έτσι και η Ευρωπαική Ενωση είναι επίσης "μία κοινότητα, η οποία βασίζεται στο κράτος δικαίου".

Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι είναι ήδη από τώρα γνωστό πως το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει ξεπεραστεί σαφώς ο αριθμός των προσφύγων που μπορεί να αντέξει η χώρα με όλα τα απαραίτητα βήματα για την ενσωμάτωσή τους, και θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο, να μην λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως αναφέρει ο Werner Faymann, κάποιον ο οποίος είναι συνηθισμένος να ενεργεί υπεύθυνα, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός πως, πέρα από την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, η Αυστρία προετοιμάζει παράλληλα και ένα "Σχέδιο Β", και εξάλλου, στην πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ είναι σαφές ότι ο ίδιος ανήκει σε εκείνους που προωθούσαν και προωθούν μία ευρωπαική λύση.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, αποδεικνύεται στο μεταξύ, πως τα μέτρα τα οποία είχαν αποφασιστεί τον περασμένο χρόνο από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα έπρεπε να έχουν, καθώς πολλά από αυτά τα ευρωπαικά σχέδια υπάρχουν μόνον ως διακήρυξη προθέσεων και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία "διαδικασία", κάτι που, όπως λέει, διαπιστώνει στα "αντιφατικά" τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Και μπορεί, όπως προσθέτει, ο ίδιος να απορρίπτει κατηγορηματικά τον "κυνισμό" ορισμένων που αποφαίνονται ότι "ούτως ή άλλως οι πρόσφυγες δεν μπορεί να βοηθηθούν", όμως θεωρεί, σε σχέση με την επιμονή της Γερμανίδας καγκελάριου στο σύνθημά της "θα τα καταφέρουμε", πως ίσως κάποια ημέρα θα προχωρήσει και η ίδια σε αποφάσεις για "ανώτερα όρια".

Στη συνέντευξή του ο καγκελάριος τονίζει πως η Αυστρία υποστηρίζει την ανάληψη από την πλευρά της ενός "μέρους" του κοινού δικαίου για το άσυλο στην Ευρώπη, "όχι όμως μόνη της", και κάποιος, όπως λέει, κάνοντας σύγκριση με το πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στη βασική μέριμνα στην Ουγγαρία- "εάν βέβαια τους βρει"- θα διαπιστώσει αμέσως τη διαφορά.

Προσθέτει, τέλος, πως παρότι οι γείτονες πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, ο ίδιος δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τον δεξιοεθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν (ΣΣ γνωστό για τις ακραίες θέσεις του στο Προσφυγικό), στο ερώτημα ως προς το αν υπάρχει δικαίωμα στο άσυλο ή όχι.

Ήδη, σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε υπεραμυνθεί της εθνικής πολιτικής της χώρας του στο προσφυγικό, λέγοντας πως με το ανώτερο όριο των 37.500 αιτήσεων χορήγησης ασύλου για εφέτος, "η Αυστρία δίνει το καλό παράδειγμα".

Είχε επίσης επισημάνει πως, εάν κάθε χώρα αποφάσιζε παρόμοιες "τιμές αναφοράς" (ΣΣ είναι ο όρος που χρησιμοποιούν ο καγκελάριος και το κόμμα του αντί του "ανώτερα όρια"), ανάλογα με τον πληθυσμό της, θα μπορούσαν να κατανεμηθούν στην Ευρωπαική Ενωση πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες.

"Τον τελευταίο χρόνο υποδεχθήκαμε 90.000 πρόσφυγες και δεν είπαμε ότι γι αυτό το λόγο εφέτος ο αριθμός θα είναι στο μηδέν, αλλά είναι στις 37.500. Όμως τώρα, για το λόγο αυτό, έχουν σειρά οι άλλοι", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ