Για δέκα ημέρες θα διαρκέσουν τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν Ηνωμένες Πολιτείες και Νότιος Κορέα, με τη συμμετοχή 17.500 αμερικανών στρατιωτικών και όλων των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Αντικείμενο της άσκησης Ulchi-Freedom Guardian, που διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, είναι η προσομοίωση μιας πολεμικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η Πιονγιάνγκ αντέδραση στην άσκηση απειλώντας με αντίποινα (πιθανότατα, μια νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου) και κάνοντας λόγο για ενέργειες που καθιστούν πιο ορατή την απειλή ενός «εκτός ελέγχου πυρηνικού πολέμου» στην περιοχή. Μόσχα και Πεκίνο, από την πλευρά τους, είχαν ζητήσει από Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες να αναστείλουν τις στρατιωτικές ασκήσεις, με αντάλλαγμα το «πάγωμα» των πυραυλικών δοκιμών από το καθεστώς της Βορείου Κορέας -όμως, το αίτημα απορρίφθηκε.
«Οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε οποιοδήποτε επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Joseph Dunford.
Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει κοπάσει ακόμη ο θόρυβος από τις απειλές της Πιονγιάνγκ για μια επίθεση κατά της αμερικανικής νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό, η οποία επέφερε και την οργισμένη απάντηση του Donald Trump, ο οποίος είχε δηλώσει ουσιαστικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εξαφανίσει από προσώπου γης τη Βόρειο Κορέα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Γερμανία, μια από τις ελάχιστες χώρες της Δύσης που διατηρεί πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ, αρνήθηκε να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης για την εκτόνωση της κρίσης. «Πρόκειται για μια διαμάχη στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Μου φαντάζει λοιπόν ασυνήθιστο να προσφερθούμε ως διαμεσολαβητές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, αποφεύγοντας προφανώς να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση η οποία μπορεί να «εκθέσει» το Βερολίνο απέναντι σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο.