«Ξεπαγώνει» o Turkish Stream

«Ξεπαγώνει» o Turkish Stream

Το ξαναζέσταμα του σημαντικού ενεργειακού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream αποφάσισαν στη συνάντηση που είχαν στην Αττάλεια οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Β. Πουτίν και Τ. Ερντογάν, αντίστοιχα.

Επισήμως το σχέδιο είχε παγώσει από τον Ιούνιο και εν αναμονή του σχηματισμού νέας τουρκικής κυβέρνησης, όμως οι διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών είχαν προκύψει λόγω της επιμονής της Τουρκίας να απαιτεί μεγάλη έκπτωση από την GAZPROM για τις συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύεται από τη Ρωσία, αλλά και λόγω της «χαλαρότητας» της Μόσχας, καθώς έχει στρέψει την πυξίδα των εξαγωγών της προς Ανατολάς και στην Ευρώπη επενδύει κυρίως στον NORD STREAM II.

Οι Β. Πούτιν και Τ. Ερντογάν στη συνάντηση τους στο περιθώριο του G-20, στην οποία συμμετείχαν οι δυο υπουργοί εξωτερικών, της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλί Ριζά Αλάμπουγιουν, αλλά και ο πρόεδρος της GAZPROM, Αλεξέι Μίλερ, συμφωνήσαν ότι ο Turkish Stream θα συζητηθεί στην Αγ.Πετρούπολη, όπου στις 15 Δεκεμβρίου θα συνέλκει το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΤΑΣΣ από την Αττάλεια, ο Αλ. Μίλερ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο Turkish Stream μπορεί να υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,  καθώς, όπως είπε, συμφωνήθηκε με την τουρκική πλευρά να ακολουθήσει ο αγωγός την ίδια διαδρομή στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας που προορίζονταν για τον South Stream, μια και οι διαδρομές των δυο αγωγών συμπίπτουν κατά τα δυο τρίτα.

Ο κ. Μίλερ, όμως, επεσήμανε ότι η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μόνο μετά την υπογραφή νομικά δεσμευτικών συμφωνιών και διευκρίνισε ότι εξετάζεται η σκοπιμότητα της κατασκευής των δυο γραμμών του αγωγού, του οποίου η ικανότητα θα μπορεί να φθάσει τα 32 bcm φυσικού αερίου τον χρόνο.

Το ξεμπλοκάρισμα του έργου αφορά άμεσα και την Ελλάδα, καθώς το αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει πριν 11 μήνες ο Πρόεδρος Πούτιν προέβλεπε επέκταση του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος και μέσω της πΓΔΜ και της Σερβίας να φθάσει στην Κεντρική Ευρώπη.

Για το ρωσικό σχέδιο υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από τις  Βρυξέλλες και από την Ουάσιγκτον και δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας οι Αμερικανοί ζήτησαν την ελληνική υποστήριξη στον αγωγό ΤΑΡ και στους κάθετους διασυνδετήριους με τη Βουλγαρία, που θεωρητικά μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κρίσιμο κόμβο για μεταφορά ενέργειας μέχρι τις Βαλτικές χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην απεξάρτηση τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επιφυλακτικό στο σχέδιο του αγωγού αυτού είναι και το Βερολίνο, το οποίο δεν θέλει να υπάρξει και δεύτερο, εναλλακτικό, δίκτυο μεταφοράς φυσικού αεριού από τη Ρωσία, που θα αποδυνάμωνε τη στρατηγική και οικονομική σημασία των αγωγών Nord Stream I και του υπό κατασκευή Nord Stream II, οι οποίοι μεταφέρουν ρωσικό αέριο με υποθαλάσσιο δίκτυο κατευθείαν στη Γερμανία.