Συνολικά 7.049 αιτούντες άσυλο πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου τον Νοέμβριο, με περισσότερους από τους μισούς να φτάνουν στην Λέσβο.
Συγκεκριμένα, από τις απέναντι τουρκικές 4.105 άτομα πέρασαν στη Λέσβο, 1.120 στη Χίο και 1.637 στη Σάμο.
Την τελευταία εβδομάδα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου οι ροές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, στη Λέσβο έφθασαν 549 άτομα, στη Χίο 152 και στη Σάμο 252.
Σήμερα, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3:00 το μεσημέρι σε όλο το βόρειο Αιγαίου δεν αναφέρθηκε καμία νέα άφιξη μεταναστών ή προσφύγων.
Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες
Αντιδράσεις προκαλεί στη Λέσβο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο. Μάλιστα, η επίσκεψη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή Διαβολόρεμα στο κέντρο του μεγάλου δάσους της κεντρικής Λέσβου από τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή -παρουσία στελεχών υπηρεσιών, του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά και των δημάρχων Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου- προκάλεσε περαιτέρω εξελίξεις.
Εν προκειμένω, χθες, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τη συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι τρεις «επανέλαβαν ομόφωνα, ότι στηρίζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε από τα δημοτικά συμβούλια των οικείων δήμων και το Περιφερειακό Συμβούλιο:
- ΟΧΙ επιπλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο.
- Αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
- Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών.
- Έλεγχος των ΜΚΟ.