Υεμένη: 47 νεκροί σε δύο επιθέσεις του ΙΚ στην επαρχία Χαντραμούτ

Υεμένη: 47 νεκροί σε δύο επιθέσεις του ΙΚ στην επαρχία Χαντραμούτ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν χθες στην Υεμένη στοιχίζοντας τη ζωή σε 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από πενήντα άλλους, κυρίως νεοσύλλεκτους αστυνομικούς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ως πρόσφατα προνομιακό πεδίο δράσης της αλ Κάιντα.

Αφού διέφυγε σώος από αυτή την επίθεση ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Χαντραμούτ, ο στρατηγός Μουμπάρακ αλ Ουμπθάνι, τραυματίστηκε ελαφρά σε μια δεύτερη βομβιστική επίθεση μπροστά στο γραφείο του, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι σωματοφύλακές του, σύμφωνα με μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο στρατηγός σώθηκε χθες το πρωί από την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι ο οποίος πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που είχε ζωστεί ανάμεσα σε δεκάδες νέους που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα στρατολογικό κέντρο της αστυνομίας στην πόλη Μουκάλα, πρωτεύουσα της Χαντραμούτ, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο απολογισμός της επίθεσης του βομβιστή-καμικάζι ανήλθε στους 41 νεκρούς, καθώς οι δέκα από τους 62 τραυματίες υπέκυψαν σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν, ανέφεραν χθες βράδυ ιατρικές πηγές. Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 31 νεκρούς.

Το ΙΚ, που δρα όλο και περισσότερο στη νότια Υεμένη, ανέφερε πως ένας από τους μαχητές του, τον οποίο κατονόμασε ως Αμπού αλ Μπαράα αλ Ανσάρι, διέπραξε την επίθεση εναντίον «των αποστατών των δυνάμεων ασφαλείας», σκοτώνοντας «περίπου 40» από αυτούς και «τραυματίζοντας δεκάδες».

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση στην επαρχία την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει το ΙΚ, το οποίο δεν είχε καμιά παρουσία ως τώρα στην αχανή επαρχία Χαντραμούτ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της λεγόμενης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Την Πέμπτη το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του στρατού της Υεμένης στη Χαλφ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας. Τρεις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού.

Χθες στρατιώτες άνοιξαν πυρ, χωρίς να το πλήξουν, εναντίον ενός οχήματος που υπήρχαν υποψίες πως οδηγούσε καμικάζι κοντά σε ένα στρατόπεδο στη Χαλφ, αλλά ο οδηγός κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το ΙΚ δίνει την εντύπωση ότι πήρε τη σκυτάλη από την αλ Κάιντα στη Μουκάλα αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, κατάφεραν την 24η Απριλίου να ανακαταλάβουν την πόλη που οι μαχητές της ΑΚΑΧ έλεγχαν επί έναν χρόνο.

Το ΙΚ και η αλ Κάιντα ενέτειναν τη δράση τους στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου επωφελούμενες από το χάος και τον εμφύλιο πόλεμο στο κράτος αυτό. Στη νέα φάση του πολέμου, που άρχισε στα τέλη του Μαρτίου του 2015 με την επέμβαση της συμμαχίας αραβικής κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 6.400 άνθρωποι κι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 2,8 εκατομμύρια άλλοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ