Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους σε ένα στρατόπεδο του Άντεν, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Υεμένης, σύμφωνα με τις αρχές.
«Ένας άνδρας πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που είχε ζωστεί ανάμεσα σε στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί για εκπαίδευση» σε ένα στρατόπεδο που λειτουργεί υπό την επίβλεψη της συμμαχίας αραβικών κρατών της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτική πηγή.
Οι Υεμενίτες στρατιώτες που ήταν ο στόχος της επίθεσης είχαν συγκεντρωθεί για μια παράδοση από «Σουδανούς εκπαιδευτές», στρατιωτικούς μιας χώρας-μέλους της συμμαχίας, διευκρίνισε μια δεύτερη στρατιωτική πηγή.
Τουλάχιστον δεκατέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές σε δύο νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν τα θύματα.
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο τοπικός του βραχίονας, η «επαρχία Άντεν / Αμπιάν», το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και κατονόμασε τον καμικάζι ως Αμπού Ίσα αλ Ανσάρι. Σύμφωνα με το ΙΚ, στην επίθεση σκοτώθηκαν περίπου 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι εξήντα.
Η επίθεση διαπράχθηκε στο «στρατόπεδο Ρας Αμπάς», κοντά στην Μπουρέικα, μια δυτική συνοικία του Άντεν, ανέφερε η πρώτη στρατιωτική πηγή, διευκρινίζοντας ότι «ο καμικάζι φορούσε στρατιωτική στολή» όταν ανατινάχθηκε.
Ορισμένοι στρατιώτες καταλήφθηκαν από πανικό κι έφυγαν από το στρατόπεδο, αρκετοί από αυτούς με τον οπλισμό τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα για την εκπαίδευση νεοσύλλεκτων.
Η κυβέρνηση της Υεμένης υποστηρίζεται παντοιοτρόπως από τη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας αφότου αυτή επενέβη στον υεμενίτικο εμφύλιο, στα τέλη του Μαρτίου του 2015. Μολαταύτα δεν έχει καταφέρει να καταστήσει ασφαλές το Άντεν, την πόλη που έχει ανακηρύξει «προσωρινή» πρωτεύουσα της χώρας μετά την πλήρη ανάκτησή της από δυνάμεις των Χούτι που είχαν εισβάλει σε αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τέσσερις επαρχίες του νότου που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Οι επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις ή αναλαμβάνουν οι ίδιες την ευθύνη για αυτές, με στόχο μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, κυβερνητικά στελέχη και τις δυνάμεις του στρατού, έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες στο Άντεν. Τόσο η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) όσο και το ΙΚ εκμεταλλεύτηκαν την κατάρρευση του κράτους πέρυσι για να ενισχύσουν τα ερείσματά τους και να κλιμακώσουν τη δράση τους στη νότια και νοτιοανατολική Υεμένη.
Την 6η Οκτωβρίου το ΙΚ ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη για επιθέσεις στο Άντεν: στοχοθέτησε ένα ξενοδοχείο που αποτελεί την προσωρινή έδρα της κυβέρνησης και δύο στρατιωτικές εγκαταστάσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών που την υποστηρίζει. Ο απολογισμός των επιθέσεων εκείνων είχε ανέλθει σε 15 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων τριών στρατιωτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ενός στρατιώτη της Σαουδικής Αραβίας.
Τους τελευταίους 11 μήνες, στην νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.100 άνθρωποι, περίπου οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλοι περίπου 30.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ