Yφ. Οικονομικών ΗΠΑ: Το περισσότερο πετρέλαιο του ΙΚ πωλείται στο καθεστώς του Assad

Yφ. Οικονομικών ΗΠΑ: Το περισσότερο πετρέλαιο του ΙΚ πωλείται στο καθεστώς του Assad

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιδίδονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου αξίας που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση, εκ του οποίου μεγάλες ποσότητες πωλούνται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Bashar al Assad και ένα μέρος του φθάνει στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Άνταμ Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το ΙΚΙΛ (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, η παλιότερη ονομασία του ΙΚ) πουλάει μια μεγάλη ποσότητα πετρελαίου στο καθεστώς του Άσαντ», επισήμανε ο Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τσάταμ Χάους του Λονδίνου.

Οι δύο πλευρές «προσπαθούν να σφαγιάσουν η μια την άλλη αλλά παρ'' όλ'' αυτά κάνουν εμπόριο αξίας εκατομμυρίων επί εκατομμυρίων δολαρίων», συνέχισε ο Σούμπιν.

«Οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε και τα χρηματικά ποσά για τα οποία μιλάμε έχουν πολύ μεγάλο όγκο», υπογράμμισε το στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Barack Obama.

Σύμφωνα με τον Σούμπιν, η «μεγαλύτερη ποσότητα» του πετρελαίου που διακινεί το ΙΚ καταλήγει στα χέρια του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ, ένα μέρος του καταναλώνεται εσωτερικά, στις περιοχές που κατέχει το ΙΚ, και το υπόλοιπο πετρέλαιο μεταφέρεται και πωλείται στις περιοχές υπό τον έλεγχο των Κούρδων και στην Τουρκία.

«Μέρος του περνάει τα σύνορα με την Τουρκία», ανέφερε ο υφυπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι τζιχαντιστές έχουν εξασφαλίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια κάνοντας πωλήσεις στη μαύρη αγορά κι έχουν λεηλατήσει αντικείμενα και ρευστό ύψους άλλου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, κυρίως από τα χρηματοκιβώτια τραπεζών, στα εδάφη της ιρακινής και της συριακής επικράτειας που έχουν καταλάβει, κατά τους υπολογισμούς που ανέφερε ο Σούμπιν στην ομιλία του.

Εξάλλου οι τζιχαντιστές έχουν «αποσπάσει πολλά ακόμη εκατομμύρια δολάρια από τους πληθυσμούς που ζουν [σε περιοχές] υπό τον έλεγχό τους, συχνά με βάρβαρους τρόπους», τόνισε ο ίδιος.

«Η αίσθησή μας είναι πως το ΙΚΙΛ εξασφαλίζει κέρδη βασικά από τις πετρελαιοπηγές, και έτσι παρότι το πετρέλαιο του ΙΚΙΛ καταλήγει σε διάφορα μέρη, δεν είναι εκεί που πρέπει να ασκήσουμε την πίεση για να μειώσουμε τις χρηματικές του ροές—στην πραγματικότητα, καταλήγουμε στην καταστροφή των εγκαταστάσεών του», εξήγησε ο Σούμπιν, ο οποίος επισήμανε ότι η μείωση των εσόδων των τζιχαντιστών θα είναι μια «δύσκολη» διαδικασία.

«Αντίθετα με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις», το ΙΚ «συγκεντρώνει ένα μικρό μέρος των πόρων που διαθέτει από εξωτερικούς χρηματοδότες. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του από την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές που ελέγχει», ανέφερε. «Γι'' αυτό είναι δύσκολο να σταματήσει η χρηματοδότησή του».

Μολαταύτα, το ΙΚ μπορεί να «έχει μεγάλα πλούτη, αλλά έχει αδυναμίες», είπε.

Καθώς εμπλέκεται σε μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι έχει «μονίμως» ανάγκη χρήματα για να πληρώνει τα μέλη της, να τους δίνει όπλα και πυρομαχικά, να διατηρεί σε λειτουργία και να συντηρεί εγκαταστάσεις και να προσφέρει στον πληθυσμό στα εδάφη της βασικές υπηρεσίες, απαρίθμησε ο Άνταμ Σούμπιν. Έχει επίσης ανάγκη να αποκτά πρόσβαση στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα για τη μεταφορά κεφαλαίων ή την εισαγωγή εμπορευμάτων. «Στοχοθετούμε και τις δύο αυτές διαστάσεις», σημείωσε.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του ΙΚ θα συζητηθεί σε μια συνεδρίαση —χωρίς προηγούμενο— των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 17η Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ