Σημαντική επιτάχυνση σημειώθηκε στις απαντήσεις του κράτους για τις πιστοποιήσεις δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης των επιχειρήσεων, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας περίπου 1,5 χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας, επισπεύδουμε με μεγάλη ταχύτατα τις διαδικασίες της πιστοποίησης των δαπανών Ε&Α με αποτέλεσμα να έχουν εξεταστεί όλες οι προτάσεις του 2018 και να έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζονται οι πιστοποιήσεις του 2019. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό άλμα προόδου που ξεπερνά γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος και κινητροδοτεί πλέον τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο σε Ε&Α.
Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ η πιστοποίηση δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης των επιχειρήσεων για τη διαχειριστική χρήση του 2018, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις δικαιούνται ειδικών φοροαπαλλαγών. Με την πιστοποίηση αυτή, χορηγείται ένα οριζόντιο και σημαντικό φορολογικό κίνητρο για δαπάνες σε Ε&Α από τον επιχειρηματικό τομέα.
Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας εξέταζε τις περιπτώσεις του 2016, δηλαδή με 3 χρόνια καθυστέρηση.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν εξ’ αρχής η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών έτσι ώστε να καταλάβουν όλοι ότι μιλάμε για μια νέα εποχή στις επενδύσεις. Η τεράστια ταχύτητα στην αποτίμηση των επενδυτικών έργων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, που επετεύχθη εδώ και ενάμιση χρόνο, εκκαθαρίζοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος και φέρνοντας τις εκτιμήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, δικαιώνουν την απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού να μεταφερθεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με τις διατάξεις που ψηφίσαμε και τέθηκαν σε ισχύ από 1.9.2020 και αφορούν στην αύξηση του ποσοστού των υπερεκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (από το 130% το αυξήσαμε στο 200%), διαθέτει ένα ανταγωνιστικότατο επενδυτικό περιβάλλον Ε&Α σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την παραπάνω πρωτοβουλία, η βελτίωση και επίσπευση της διαδικασίας πιστοποίησης δαπανών Ε&Α μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στους στόχους μας».