ΥΠΕΣ Γερμανίας: «H Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν»

ΥΠΕΣ Γερμανίας: «H Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν»

«Η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν», επισημαίνει συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Thomas de Maiziere, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να αποκλείσει κατηγορηματικά τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν. «Δεν μου αρέσουν οι εικασίες» τονίζει όταν ερωτάται σχετικά. Καταλήγει, δε, ότι εκκρεμούν ακόμη σοβαρές δεσμεύσεις της χώρας μας, ειδικά όσον αφορά τη δημιουργία των hotspots.

Ερωτηθείς κατά πόσο ειναι πιθανή μια αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, o Thomas de Maiziere απάντησε πως  δεν του αρέσουν οι εικασίες πάνω σε υποθετικά σενάρια σχολιάζοντας πως "το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι, να κάνουμε στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν το παν, προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή ασφαλώς και της Ελλάδας. Με αυτό τον στόχο πρέπει να εργαστούμε στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Και φυσικά στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη να στηρίζει την Ελλάδα. Αυτονόητο, όμως, είναι επίσης πως και η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν".

Αναφορικά με την εκτίμησή του για το αν θα υπάρξει Ζώνη Σένγκεν σε 6 μήνες, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε τη σημασία να εργαστούν όλοι από κοινού για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. "Είναι αλήθεια ότι η προσφυγική κρίση συνιστά μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, όταν μια σειρά από κράτη-μέλη εγκαταλείπουν εντελώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαρτάται από τον βαθμό των εκάστοτε συνεπειών για κάθε χώρα-μέλος" κατεληξε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας ρωτήθηκε επίσης για την πρόσφατη δήλωσή του ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα μαθήματά της» και εκείνος απάντησε ότι "ολοι μας πρέπει να κάνουμε τα μαθήματά μας. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι χώρες-μέλη. Δεν είναι μεγάλη απαίτηση να τηρούν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα συμφωνηθέντα και το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Με αυτό το κριτήριο θα αποτιμηθεί και η συνδρομή της Ελλάδας."

Για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων από την Ελλάδα, ο Thomas de Maiziere σχολίασε πως "το ζητούμενο είναι η οργάνωση και ο καλύτερος έλεγχος των διαδικασιών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο ρόλος της για την αισθητή και σταθερή μείωση του αριθμού των προσφύγων. Αυτό όμως θα είναι εφικτό μόνο αν διενεργούνται αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι και στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο".

Τέλος, όταν ο κ. Thomas de Maiziere ρωτήθηκε αν πραγματικά να υπάρξει λύση σε εθνικό και όχι ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό, εκείνος διατύπωσε τηγν άποψη πως "αν μια χώρα βοηθάει την Ελλάδα, αυτή είναι η Γερμανία. Παρ' όλα αυτά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Και από την πλευρά της Ελλάδας, για παράδειγμα όσον αφορά τη δημιουργία των προβλεπόμενων hotspots. Χρειαζόμαστε όμως σύντομα μια ευρωπαϊκή απάντηση. Από μόνα τους τα εθνικά μέτρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Τα εθνικά μέτρα μπορούν ωστόσο να συμβάλουν σημαντικά σε μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Ολοι μας πρέπει να συνδράμουμε και όσοι επιβαρύνονται περισσότερο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όπως η Ελλάδα, δικαιούνται την υποστήριξη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε αυτή τη συνδρομή της Ελλάδας. Και αντίστοιχα η Ελλάδα θα μπορεί τότε να βασίζεται στην Ευρώπη".