Σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλες τις αρμόδιες Αρχές, βρίσκεται, από τις πρώτες πρωινές ώρες, το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Κω.
Ήδη, έχει μεριμνήσει για την ειδοποίηση των ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα για τις περιπτώσεις θανάτου ή τραυματισμού ξένων υπηκόων, ενώ διευκολύνει την επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες ελληνικές Αρχές των εδώ διπλωματικών και προξενικών Αρχών ξένων χωρών για την παροχή προξενικής αρωγής στους υπηκόους τους.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, προ ολίγου, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αποφασίστηκε η ενίσχυση της κρυπτογραφικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που συνδράμει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και η μετάβαση στη Κω του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου, που θα συνδράμει το κυβερνητικό κλιμάκιο που ήδη βρίσκεται στο νησί.
Σε κινητοποίηση βρίσκονται, τέλος, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Τουρκία για την περίπτωση που χρειαστεί παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Υπουργείο Υποδομών: Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην επαναλειτουργία του λιμανιού
Την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κω έθεσε ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις υποδομές του νησιού που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Επειδή το λιμάνι είναι κρίσιμο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία ενός νησιού, είναι το πρώτο μας μέλημα σε σχέση με την αποκατάσταση των υποδομών του νησιού» τόνισε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε: «Σε λίγη ώρα θα φτάσει μια μεγάλη ομάδα λιμενολόγων που είναι μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες, λιμενολόγοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η βλάβη στο λιμάνι».
Σημείωσε δε πως θα πρέπει, άμεσα, «ένα τμήμα του λιμανιού τουλάχιστον να μπορέσει να αποκατασταθεί, ώστε στο τμήμα αυτό να διεξάγεται με ασφάλεια το δέσιμο των πλοίων».
Ο κ. Δέδες χαρακτήρισε την έκταση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές στο νησί «δυσανάλογα χαμηλότερη σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού» επισημαίνοντας πως «αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στη συντριπτική πλειονότητά τους όπως και οι περισσότερες τεχνικές υποδομές του νησιού».
«Υπάρχουν εντοπισμένα προβλήματα που αφορούν παλαιάς κατασκευής και κακής συντήρησης κτίρια, που δεν έχουν υποστεί όμως καταρρεύσεις. Η κατάρρευση είναι μία και προκάλεσε τον θάνατο των δύο συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό των υπολοίπων» σημείωσε ο γγ του υπουργείου Υποδομών.
Είπε ακόμη πως ξεκινά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, επισημαίνοντας πως «σίγουρα, οι χώροι συνάθροισης κοινού, όπως τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια, είναι πρώτης προτεραιότητας και θα ελεγχθούν πρώτα ώστε να υπάρχει μία αξιόπιστη και φερέγγυα εκτίμηση για την ικανότητα αυτών των κτιρίων να φιλοξενούν τους ανθρώπους που πρέπει να φιλοξενήσουν». Θα ελεγχθούν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δέδε, «οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις και όλες εκείνες οι κατηγορίες κτιρίων, για τα οποία θα μας διατυπωθούν αιτήσεις από τους πολίτες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ