Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν αμφισβητούν ότι ο μουλάς Ομάρ είναι ζωντανός

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν αμφισβητούν ότι ο μουλάς Ομάρ είναι ζωντανός

Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν αμφισβήτησαν σήμερα τη γνησιότητα του ηχητικού μηνύματος που αποδίδεται στον ηγέτη τους μουλά Αχτάρ Μανσούρ, με το οποίο διαψεύδει το θάνατό του, ενώ οι αφγανικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν την αυθεντικότητά του.

Το ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στη δημοσιότητα χθες ηχητικό μήνυμα διάρκειας 16 λεπτών που παρουσιάζεται ως μήνυμα του μουλά Μανσούρ, ενώ ανώτερα στελέχη των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πηγές των Ταλιμπάν είχαν δηλώσει πως ο Μανσούρ σκοτώθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια πυροβολισμού με δικούς του διοικητές στο Πακιστάν.

Η εξέγερση των Ταλιμπάν διχάστηκε μετά τον διορισμό του μουλά Μανσούρ το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος διαδέχτηκε τον ιστορικό ηγέτη τους, μουλά Ομάρ.

Η δυσπιστία βασιλεύει στους κόλπους του εξτρεμιστικού κινήματος που είχε κρατήσει κρυφό για περισσότερο από δύο χρόνια τον θάνατο του μουλά Ομάρ. Ο θάνατός του, το 2013, επισημοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μηνύματα για τη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ που αποδίδονταν στον μουλά Ομάρ εξακολουθούσαν να μεταδίδονται.

"Νομίζω ότι το ηχητικό μήνυμα είναι ψεύτικο. Νομίζω ότι είναι νεκρός", δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος των Ταλιμπάν που πιστεύει ότι οι αντάρτες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να ορίσουν νέο αρχηγό και να συνέλθουν από το "ξαφνικό σοκ". "Χρειαζόμαστε κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία", είπε.

"Αφού άκουσα το μήνυμα, δεν πείστηκα ότι αυτός που μιλά είναι ο Μανσούρ", είπε άλλο στέλεχος των Ταλιμπάν. Ένα τρίτο στέλεχος δήλωσε ότι ο Μανσούρ υπέκυψε στα τραύματά του την Πέμπτη.

"Ηχογράφησα αυτό το μήνυμα, ώστε όλος ο κόσμος να ξέρει ότι είμαι ζωντανός", ακούγεται να λέει μια ήρεμη ανδρική φωνή που αποδίδεται στον μουλά Μανσούρ, σε αυτό το ηχητικό μήνυμα που στάλθηκε στα μμε από εκπρόσωπο των Ταλιμπάν.

Ένας εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης, ο Σουλτάν Φάιζι, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος για την αυθεντικότητα του μηνύματος. "Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση", έγραψε στο Twitter.

O Ραχιμουλά Γιουσουφζάι, πακιστανός αναλυτής, ειδικός για τους Ταλιμπάν, εκτιμά ότι η φωνή μοιάζει με εκείνη του μουλά Μανσούρ. "Νομίζω ότι είναι αυτός", είπε. "Γιατί περίμεναν πέντε ημέρες" για να δώσουν στη δημοσιότητα το μήνυμα;, αναρωτήθηκε. "Αν το είχαν κάνει νωρίτερα, θα ήταν πιο αποτελεσματικό".

Η ανάδειξη του μουλά Μανσούρ στην ηγεσία του εξτρεμιστικού κινήματος είχε θεωρηθεί βιαστική από ορισμένους, και αμέσως αμφισβητήθηκε αρκετές οργανώσεις του κινήματος, ανάμεσά τους η οικογένεια του μουλά Ομάρ και στρατιωτικοί διοικητές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ