Z. Gabriel: Η ρητορική για πόλεμο κατά του ΙΚ, βοηθά τους τζιχαντιστές

Z. Gabriel: Η ρητορική για πόλεμο κατά του ΙΚ, βοηθά τους τζιχαντιστές

Διακριτικές αποστάσεις από τη ρητορική του προέδρου της Γαλλίας Francois Hollande, που έκανε λόγο για πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. κράτησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel.

Το να μιλάει κανείς περί πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βοηθάει αυτήν την οργάνωση, που ευθύνεται για τις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού, υποστήριξε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel, κρατώντας αποστάσεις από τη ρητορική του Γάλλου προέδρου Francois Hollande.

Την Δευτέρα, μιλώντας στην κοινή σύνοδο των Γάλλων βουλευτών και γερουσιαστών, ο Ολάντ είπε ότι "η Γαλλία είναι σε πόλεμο", μετά τις επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο ο Sigmar Gabriel, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου είναι φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών του Hollande, δήλωσε ότι με το να μιλάει κανείς για πόλεμο το μόνο που θα πετύχει θα είναι να πυροδοτήσει τον τρόμο στη Γερμανία.

"Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου", είπε ο Gabriel. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς "όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος", συνέχισε.

Ο Gabriel απέρριψε επίσης τα σχόλια που έκανε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι άλλαξαν τα πάντα.

"Οι επιθέσεις δεν αλλάζουν τα πάντα, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: τώρα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να δείξουμε ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή ισχύουν και ότι θα υπερασπιστούμε αυτήν την ελευθερία", τόνισε.

F. W. Steinmeier: «Δεν θα είχε νόημα αν προσθέταμε στις 16 χώρες, που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις κατά του ISIS, ακόμη μια»

Και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στο ίδιο μήκος κύματος,  Frank-Walter Steinmeier , δήλωσε ότι «δεν θα είχε νόημα αν προσθέταμε στις 16 χώρες, που διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις κατά του ISIS, ακόμη μια».

Σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, και απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του, ο κ. Steinmeier ανέφερε ότι πρέπει να καλυφθεί ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο υπ'' αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία των αρχών ασφαλείας της ΕΕ, με στόχο "να μειώσουμε τον κίνδυνο επανάληψης στο μέλλον τέτοιων επιθέσεων". Επίσης, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει και μια διαδικασία συνομιλιών στη Βιέννη, κάτι που θεώρησε ως ελπιδοφόρα εξέλιξη προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

Ο κ. Frank-Walter Steinmeier ανέφερε ότι η χώρα του είναι μέρος της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας και ότι από πολύ νωρίς επέλεξε να στηρίξει στρατιωτικά, ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές.




Στήριξη από Μόσχα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin ενέκριναν τη "στενότερη συνεργασία" των υπηρεσιών πληροφοριών τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές και ένας στενότερος συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών και των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών στη δράση τους εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία" σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε μια συνεδρίαση του γενικού επιτελείου στρατού που ήταν αφιερωμένη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, διέταξε τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο να έρθουν σε "άμεση επαφή" με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles-de-Gaulle και "να συνεργαστούν" με τους Γάλλους "συμμάχους".

"Μια γαλλική ναυτική αποστολή με ένα αεροπλανοφόρο θα φτάσει σύντομα στον τομέα σας. Πρέπει να εγκαθιδρύσετε άμεση επαφή με τους Γάλλους να να εργαστείτε μαζί τους και να τους αντιμετωπίσετε σαν συμμάχους", είπε ο Putin.

"Πρέπει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο μαζί τους για κοινές θαλάσσιες και εναέριες δράσεις", συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Francois Hollande θα βρίσκεται στη Μόσχα στις 26 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν την κοινή δράση τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ