Οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επικείμενες εθνικές εκλογές και στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουν σταδιακά με θετικό τρόπο την Ελλάδα δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο Φόρουμ των Δελφών. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε με νόημα ότι η Ελλάδα έχασε τα τελευταία δύο χρόνια όπου η ευρωπαϊκή οικονομία κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανέφερε ότι θεωρεί εφικτή μια ευελιξία στο ύψος των πλεονασμάτων εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε πως θεωρεί ευκολότερη την προσέλκυση επενδύσεων στο μέλλον και ότι οι αγορές μάλλον προεξοφλούν μία νίκη του κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.
Επεσήμανε ότι παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα που σε ένα βαθμό οφείλεται όπως είπε και στο γεγονός ότι «τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, που μπορούν να γίνουν μόνο καλύτερα» η Ελλάδα έχασε τα τελευταία δύο χρόνια όπου η ευρωπαϊκή οικονομία κατέγραφε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές, αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν πολύ υψηλές.
Όσον αφορά τα πλεονάσματα που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια και το κατά πόσο είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευσή τους ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι η Ευρώπη είναι προσεκτική και σκεπτική διότι στην Ελλάδα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, μία περίοδο δύσκολη για αποφάσεις. Ωστόσο συνέστησε στην νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι, πρώτα να επιδείξει πίστη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μετά να διεκδικήσει νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής. «Εύχομαι και νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνουν πιο ευέλικτοι οι σημερινοί όροι. Το μέλλον της Ελλάδας είναι θετικό –το πιστεύω πραγματικά–, εφόσον γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμοστούν μέτρα φιλικά για τις επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στο Grexit, απάντησε αμέσως «πάρα πολύ κοντά», ενώ στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα άργησε πολύ περισσότερο από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία να βγει από τα μνημόνια, είπε ότι οι λόγοι είναι βασικά οι εξής: η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και δεν υπήρχαν έτοιμοι μηχανισμοί αντίδρασης. H ρήξη που επήλθε από τα λάθος στοιχεία που έδωσε στην ΕΕ χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο- συγκριτικά με άλλες χώρες -για να ανοικοδομηθεί. «Δεν λέω ότι δεν έγιναν σφάλματα και από τις δύο πλευρές (ΕΕ-Ελλάδα) αλλά η αντίδραση της Ελλάδας και του λαού της, με τα μνημόνια, δεν βοήθησε στο να δείξουν εμπιστοσύνη οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», τόνισε.