Δημήτρης Χαρίτος
31/5, 20.30
Circuits and Currents
Project Space of the Athens School of Fine Arts,
Νοταρά 13 & Τοσίτσα, Εξάρχεια, Αθήνα
Η ομιλία είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Eλληνικά.
Η διάλεξη αυτή πραγματεύεται το ζήτημα της χωροθέτησης ηχητικών και οπτικών συνθέσεων τόσο στο φυσικό, στον υβριδικό αλλά και στον εικονικό χώρο. Η δημιουργία ηχητικών και οπτικών συνθέσεων που τοποθετούνται στο φυσικό ή στον ψηφιακό χώρο και παραμένουν ανοικτές στη συνδιαμόρφωση της εμπειρίας και του περιεχομένου από τους θεατές, μέσω της αλληλεπίδρασης, ανάγει ουσιαστικά στη σχέση μεταξύ ηχητικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Μία σημαντική της πλευρά όμως, είναι ο σχεδιασμός της αλληλεπιδραστικής διάστασης της εμπειρίας που λαμβάνει χώρα σε φυσικά, εικονικά ή υβριδικά περιβάλλοντα και αυτή η διάσταση περιλαμβάνει περισσότερες παραμέτρους και επίπεδα θεώρησης από όσα λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ή της ηχητικής σύνθεσης. Η διάλεξη θα εισάγει στο θεωρητικό υπόβαθρο και το σκεπτικό που διέπει τις παραπάνω συνθετικές προσεγγίσεις και στη συνέχεια θα παρουσιάσει και θα συζητήσει παραδείγματα καλλιτεχνικών έργων που αξιοποιούν τεχνολογίες εικονικών περιβαλλόντων, διάχυτης υπολογιστικής, ηχητικής χωροθέτησης και προβολών μεγάλης κλίμακας με στόχο τη δημιουργία αλληλεπιδραστικών ηχητικο-οπτικών περιβαλλόντων.
O Δημήτρης Χαρίτος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει μαθήματα που αφορούν στην ψηφιακή τέχνη, την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής, τον αλληλεπιδραστικό σχεδιασμό και την οπτική επικοινωνία. Στην καλλιτεχνική του πορεία, από το 1983, έχει δραστηριοποιηθεί στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής (1983-1992), των οπτικοακουστικών, αλληλεπιδραστικών εγκαταστάσεων και των εικονικών περιβαλλόντων (1997–σήμερα). Έχει συμμετάσχει με έργα του σε 15 εκθέσεις, σε Ελλάδα, Μ. Βρετανία και Κύπρο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και C.A.A.D στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του Strathclyde (Γλασκώβη). Είναι διδάκτωρ στον αλληλεπιδραστικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό εικονικών περιβαλλόντων (Stathclyde). Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής ή συντονιστής σε πλέον από 12 ερευνητικά έργα με αντικείμενο: την εικονική πραγματικότητα, τα μέσα επικοινωνίας με εντοπισμό θέσης (locative media), τη ψηφιακή τέχνη και τα πολυμέσα. Έχει πλέον από 80 δημοσιεύσεις σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Με την υποστήριξη του Προγράμματος της DAAD: Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2014 – 2016 / Συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (ADBK) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.