Στο πλαίσιο του Alien project, η Ελευσίνα 2021-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει το Amorφous, ένα summer camp διάρκειας 9 ημερών, με δωρεάν διεπιστημονικά workshops, events και εκθέσεις στην πόλη της Ελευσίνας.
Άμορφο είναι αυτό που δεν έχει καθορισμένη μορφή, αυτό που χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης ή ενότητας.
Από την 1 ως τις 9 Ιουλίου 2017, αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, ανήσυχοι εκπαιδευτικοί και πρωτοπόροι designers θα εργαστούν μαζί με παιδιά, μαθητές, φοιτητές και κοινότητες μεταναστών προσπαθώντας να πραγματευτούν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα όπως αυτό των μαζικών μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να είναι ρευστό, χωρίς παγιωμένη μορφή, να το κατανοήσουν, να το ερμηνεύσουν αλλά και να θέσουν νέα, καίρια ερωτήματα.
Και ποιος θα ήταν καταλληλότερος χώρος από την Ελευσίνα, μια πόλη με μακρά ιστορία, έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα αλλά και μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, για την υλοποίηση του Amorφous; Η μία από τις 5 ιερείς πόλεις της αρχαιότητας, τον 20ό αιώνα μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη και, για 100 και πλέον χρόνια, ο πληθυσμός της μεταβάλλεται και αναμειγνύεται διαρκώς με πρόσφυγες, εσωτερικούς και εξωτερικούς μετανάστες. Σήμερα, φεστιβάλ, σύλλογοι, πολίτες και κοινότητες της Ελευσίνας διαμορφώνουν τη νεότερη πολιτιστική ιστορία του τόπου και αναδεικνύουν την πόλη σε ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Amorφous; Μια σειρά από δωρεάν workshops που συνδυάζουν καινοτόμες μεθοδολογίες και εκπαιδευτικές μεθόδους των κοινωνικών επιστημών, των οικονομικών, της εκπαίδευσης και του design, με τους Μπάμπη Αλεξιάδη, Αλέκο Παπαδάτο, Αλέξανδρο Μιστριώτη, Tarja Nieminen, Rama Gheerawo, Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου, Vera Baur-Kockot & Ruedi Baur, Marjatta Itkonen, Verena Gerlach & Loupes και Μαρία Νομικού. Το animation, η αφήγηση, τα comics μπλέκονται με τα εικαστικά, το arduino, τις οπτικές παρεμβάσεις κι όχι μόνο, για να δημιουργήσουν ένα patchwork εναλλακτικών αφηγήσεων μέσα στην πόλη. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και διαλέξεις με τους Vera Baur-Kockot & Ruedi Baur, Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη & Σίλα Μιχαλάκα, καθώς και δύο βραδιές με προβολές εθνογραφικών ντοκιμαντέρ και οπτικής ανθρωπολογίας. Το Amorφous ολοκληρώνεται με μια πολυμεσική έκθεση που θα παρουσιάζει τα συλλογικά αποτελέσματα των workshops αλλά και τις παρουσιάσεις των φοιτητών που συμμετέχουν στο Alien.
Η συμμετοχή στα workshops είναι χωρίς χρέωση. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο, απαιτείται εγγραφή σε κάθε workshop ξεχωριστά.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ
Για το αναλυτικό πρόγραμμα: https://alien.pja.edu.pl/sc-program.html
Λίγα λόγια για το Alien project
Το Alien (Advanced Learning and Inclusive EnviroNment) project συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+ Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από την Polish Japanese Academy of Information Technology-Πολωνία, το Warsaw School of Economics-Πολωνία, το Glyndwr University-Ηνωμένο Βασίλειο, το University of the West of Scotland-Ηνωμένο Βασίλειο, το Aalto University-Φινλανδία και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.Είναι μια διακρατική και διεπιστημονική συνεργασία που ασχολείται με το φλέγον κοινωνικό θέμα των μεταναστών και πώς αυτό επηρεάζει τις τοπικές κοινωνικές δομές σε κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό επίπεδο. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας open source, διαδικτυακής, διαπολιτισμικής πλατφόρμας που διασυνδέει τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες για την αντιμετώπιση, διασπορά γνώσης και ανάπτυξη ανάλογων θεμάτων που αφορούν στη μετανάστευση (και κατ'' επ''εκταση και σε άλλα κοινωνικά θέματα - social design). Η πλατφόρμα περιέχει εγχειρίδια και εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων και των πολιτών. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στη διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος και στην άμεση εμπλοκή κοινοτήτων μεταναστών και τοπικών φορέων καθώς και την in situ έρευνα του θέματος.