Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι  Ρουμπλιόφ. Η εικόνα αποτελεί πρόδρομο έργο δύο εκθέσεων με αντικείμενα από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Μουσείο Ερμιτάζ που θα παρουσιαστούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο το φθινόπωρο του 2016, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους  «Ρωσία-Ελλάδα 2016».

Η Ανάληψη, που παρουσιάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη στο Βυζαντινό Μουσείο, φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα από τον γνωστό Ρώσο δημιουργό προκειμένου να διακοσμήσει μαζί με άλλες εικόνες Δωδεκαόρτου το τέμπλο του Καθεδρικού ναού της Κοίμησης στο Βλαντίμιρ. Από τις πέντε εικόνες που έχουν διασωθεί, η εικόνα της Ανάληψης ξεχωρίζει για τις κλασικές αναλογίες των μορφών, τις σύνθετες και λεπτές φωτοσκιάσεις των προσώπων, την κομψότητα του σχεδίου, τους πλούσιους θεολογικούς συμβολισμούς.

Ο όσιος Αντρέι Ρουμπλιόφ, μοναχός και θεόπνευστος αγιογράφος (τέλη 14ου αι.-περί το 1430) αποτελεί σύμβολο για την ορθόδοξη ρωσική τέχνη. Αγιοποιήθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 1988. Μαθητής του Θεοφάνη του Έλληνα, ο Ρουμπλιόφ έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός της εικόνας της Αγίας Τριάδος, γνωστής ως Φιλοξενίας του Αβραάμ, η οποία εντάσσεται στα αριστουργήματα της παλαιορωσικής τέχνης των αρχών του 15ου αιώνα. Το έργο του, που συνδυάζει το καλλιτεχνικό χάρισμα και την πνευματικότητα του ασκητισμού, θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά δείγματα της ρωσικής αγιογραφίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης της εικόνας της Ανάληψης παρουσιάζονται επίσης πέντε εκκλησιαστικά σκεύη και τετραευάγγελα του 18ου αι., αφιερώματα της Αικατερίνης Β΄ της Ρωσίας στην ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο.

Ξεναγήσεις προγραμματίζονται κάθε Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι, στις 23 και 30 Ιουνίου, στις 7, 14, 21 και 28 Ιουλίου. Οι ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν - απαιτείται αγορά εισιτηρίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2132139570 ή 2132139511 (Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-15:00).