Ιούλιος με Κείμενα της documenta14

Ιούλιος με Κείμενα της documenta14

Andres Veiel, Beuys (2017) © zeroonefilm / Michael Ruetz

Τα «Κείμενα» είναι μία εβδομαδιαία εκπομπή προβολής ταινιών υπό την επιμέλεια της Hila Peleg και του Βασίλη Μπούρικα, την οποία παρουσιάζει η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα από τις 19 Δεκεμβρίου 2016, σε διοργάνωση documenta 14. Μέσω της μετάδοσής της από τη δημόσια τηλεόραση, η εκπομπή στοχεύει να επεκτείνει το βεληνεκές της documenta 14 στα σπίτια των τηλεθεατών, καθώς επίσης να φανταστεί και να συγκροτήσει ένα διαφορετικό κοινό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εκπομπή θα συνεχίσει να προβάλλεται από την ΕΡΤ 2 και μετά την ολοκλήρωση του εκθεσιακού μέρους της documenta14 στην Αθήνα, έως την ολοκλήρωση και του εκθεσιακού μέρους στο Κάσελ, τα μεσάνυχτα μεταξύ 17ης και 18ης Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα της εκπομπής «Κείμενα» επικεντρώνεται στα πεδία του πειραματικού ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, παρουσιάζοντας ταινίες οι οποίες, με την προσέγγιση και τη θεματολογία τους, αγγίζουν κοινωνικούς, πολιτικούς και ποιητικούς προβληματισμούς, ενώ η θεωρητική σκευή και οι θέσεις τους συνομιλούν με το ευρύτερο επιμελητικό όραμα της documenta 14. Η εκπομπή περιλαμβάνει ταινίες ήδη από τη δεκαετία του 1970, πρόσφατες παραγωγές καθώς και ταινίες που γυρίστηκαν ειδικά για την documenta 14, οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα θέματα που αφορούν τη ζωή στην Ελλάδα και αλλού σε μια εποχή οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικού αναβρασμού. Kάθε εκπομπή ξεκινά με ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο γραμμένο από διεθνείς ειδήμονες.

Για αυτόν το μήνα, το πρόγραμμα ταινιών της documenta14 στην ΕΡΤ2 διαμορφώνεται ως εξής:

Κείμενα #29

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, 24:00
Beuys (Μπόις), 2017, Γερμανία, 107΄
Σκηνοθεσία: Andres Veiel
Εισαγωγικό κείμενο: Andres Veiel

Η ταινία Beuys του Andres Veiel αποτελεί συναρπαστικό πορτρέτο ενός από τους πλέον εμβληματικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Χρησιμοποιεί πλήθος αρχειακού υλικού που δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ πριν, για να αφηγηθεί την ιστορία του Γερμανού καλλιτέχνη και ακτιβιστή Joseph Beuys, του οποίου η άποψη ότι «όλοι είναι καλλιτέχνες» άλλαξε την τέχνη και την κοινωνία για πάντα.

Κείμενα #30

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, 24:00
Sound Cage: A Portrait of Katalin Ladik (Κελί από ήχους: ένα πορτρέτο της Katalin Ladik), 2015, Ουγγαρία, 60΄
Σκηνοθεσία: Kornel Szilagyi (Igor Buharov)
Εισαγωγικό κείμενο: Hendrik Folkerts

Η ταινία Sound Cage είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη σερβοουγγαρέζα ποιήτρια, ηθοποιό και εικαστική καλλιτέχνιδα Katalin Ladik, τη συναρπαστική καριέρα της από τα «χάπενινγκ» της δεκαετίας του 1960 στο Νόβι Σαντ έως την πρωτοποριακή δουλειά της στο πεδίο των περφόρμανς. Η ταινία του Kornel Szilagyi, που είναι γνωστός και ως Igor Buharov, κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό μια από τις πλέον πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες εν ζωή.

Κείμενα #31

Δευτέρα 17 Ioυλίου 2017, 24:00
Passing Drama (Πέρασμα – Δράμα), 1999, Γερμανία, 66΄
Σκηνοθεσία: Angela Melitopoulos
Εισαγωγικό κείμενο: Ana Teixeira Pinto

Η ταινία Passing Drama της Angela Melitopoulos είναι ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ που έχει ως σημείο εκκίνησης τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1923. Μιλούν επιζώντες από εκείνη την εποχή καθώς και μέλη της επόμενης γενιάς, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην Αυστρία, και μεταγενέστερες γενιές που μετανάστευσαν στη Γερμανία ως «φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι». Η συγκινητική ταινία χρησιμοποιεί πειραματικές τεχνικές για να αποδώσει το τραύμα του εκτοπισμού και τον πόνο της ανάμνησης.

Κείμενα #32

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, 24:00
Le President (Ο Πρόεδρος), 2013, Καμερούν/Γερμανία, 63΄
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Bekolo
Εισαγωγικό κείμενο: Bonaventure Soh Bejeng Ndikung

Η ταινία Le President του Jean-Pierre Bekolo είναι μια πνευματώδης, ποιητική και αστεία επισκόπηση της άσχημης πραγματικότητας της εξουσίας στη μετααποικιοκρατική Αφρική. Με επίκεντρο την εξαφάνιση ενός μακροβιότατου προέδρου την παραμονή των εκλογών, αφενός αποδίδει τις εικασίες του πληθυσμού και αφετέρου τον ταραγμένο ψυχισμό του ηγέτη. Η ταινία εξαγρίωσε τον πρόεδρο του Καμερούν Paul Biya –λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τον φανταστικό πρόεδρο της ταινίας– ο οποίος την απαγόρευσε.

Κείμενα #33

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, 24:00
Pays Barbare (Βάρβαρη χώρα), 2013, Γαλλία, 65΄
Σκηνοθεσία: Yervant Gianikian και Angela Ricci Lucchi
Εισαγωγικό κείμενο: Andrea Lissoni

Η ταινία Pays Barbare αφηγείται την πιο σκοτεινή περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η Angela Ricci Lucchi και ο Yervant Gianikian δημιουργούν ένα συγκλονιστικό χρονικό της ανόδου του φασισμού και των αποικιοκρατικών πολέμων που διεξήγαγε η Ιταλία στην Αφρική. Πανέμορφο και τρομακτικό συνάμα, αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ καλεί επιτακτικά τους θεατές να θυμηθούν το παρελθόν ώστε να μην επαναληφθεί.


Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.