Οι «Δύο Νύμφες» του Θύμιου Πανουργιά συνομιλούν με τα αρχαία αγάλματα

Οι «Δύο Νύμφες» του Θύμιου Πανουργιά συνομιλούν με τα αρχαία αγάλματα

«Η δουλειά μου δεν ακολουθεί ευθύγραμμη πορεία. Δεν μ' αρέσει. Μ' αρέσουν οι διακυμάνσεις της. Μπρος – πίσω, δεξιά – αριστερά. Μ' αρέσει ο δρόμος να είναι μακρύς. Η ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη υπάρχει κι αποτυπώνεται, αρκεί αυτά που κάνει να είναι δικά του κι όχι κανενός άλλου».

Ο Θύμιος Πανουργιάς (1931- 2015) υπήρξε ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, με εξίσου εξαιρετική προσωπική ταυτότητα, που αποτυπώνεται σε κάθε έργο του. Οι «Δύο Νύμφες» του, παρουσιάζονται από χθες στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Το ξεχωριστό γλυπτό θα βρίσκεται σε αυτό τον χώρο για δύο μήνες και μπορεί να το δει το κοινό χωρίς εισιτήριο κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

«Η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής αλλά  παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους» σημειώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες τον περιβάλλουν διαχρονικά με αγάπη. Η γλυπτική συμπυκνώνει στην ύλη όχι μόνο το λόγο, αλλά και το υπερβατικό της ελληνικής σκέψης, στοχεύοντας στην οπτική αντιληπτικότητα των ιδεών, των αξιών και των συναισθημάτων.»

Το 2016, έτος ορόσημο στην ιστορία του Μουσείου, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, παρουσιάζεται κάθε δύο μήνες στο Αίθριο του Μουσείου ένα αντιπροσωπευτικό έργο κορυφαίου Έλληνα γλύπτη. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα νέο έργο στο Αίθριο επιλέγεται από τον καλλιτέχνη ένα γλυπτό της μόνιμης έκθεσης, το οποίο κατά την άποψή του συνδιαλέγεται με το σύγχρονο γλυπτό και θα παρουσιάζεται από αρχαιολόγο του Μουσείου. Στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή έγινε από το περιβάλλον του αείμνηστου Θύμιου Πανουργιά.


Ο Θωμάς Πανουργιάς,  από το 1969 είχε πραγματοποιήσει πάμπολλες  εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είχε πάρει το αργυρό μετάλλιο στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1965. Υπήρξε  ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μεταπολεμικής Ελλάδας και δημιούργησε με υλικά την πέτρα, το μάρμαρο και το μέταλλο και επίκεντρο την ανθρώπινη μορφή. Στη δουλειά του συνδύασε στοιχεία της λαϊκής παράδοσης με χαρακτηριστικά από την αρχαϊκή τέχνη αλλά και τις σύγχρονες τάσεις.

Έργα του μεταξύ άλλων, είναι το μνημείο της εξέγερσης των καπνοπαραγωγών και της θυσίας του Βλάχου στη Σφήνα, το μνημείο των πεσόντων στην πλατεία Δημάδη και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο μουσείο με τη σημαντικότερη συλλογή έργων αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, γίνονται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος. To πρώτο έργο που εκτέθηκε, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είναι η Ανδρομάχη ΙΙΙ του Χρήστου Μέλλιου. Ακολούθησε, το περασμένο δίμηνο, έργο του Γιώργου Καλακαλλά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, θα εκτεθούν έργα των Αχιλλέα Βασιλείου, Δημήτριου Αρμακόλλα, Κυριάκου Ρόκου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44,  τηλ. 21 3214 4800
Ωράριο λειτουργίας από 1η Noεμβρίου 2016 (χειμερινό ωράριο)
Δευτέρα: 13:00 - 20:00
Τρίτη - Κυριακή: 09:00 - 16:00

Αντιγόνη Καρατάσου