Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2016

Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει και φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, η οποίαθα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 και ώρα 19:30.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, μέσα από την συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της πόλης του Βόλου, εντός και εκτός της Ελλάδας.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου, είναι το πρώτο και μοναδικό έως αυτή τη στιγμή σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να αποτελέσει χώρο, όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης, προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον.

Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 με τα εγκαίνια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Βόλος-Νέα Ιωνία: τόσο κοντά, τόσο μακριά», που είχε ως κεντρικό θέμα τις διαδρομές των διαφορετικών ανθρώπων που συναντήθηκαν και συμβίωσαν σε έναν κοινό τόπο, την πόλη του Βόλου, τον αστικό χώρο που αντίκρισαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες όταν έφτασαν, το 1922 και τον αστικό χώρο που οι ίδιοι δημιούργησαν μετά από χρόνια εργασίας στη νέα τους πατρίδα.

Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις του Μουσείου της Πόλης του Βόλου στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν οι:

Ρίκη Μπουσχότεν, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΑΚΑ για το Μουσείο Πόλης,

Ιουλία Πεντάζου, Δρ Ιστορικός - ειδικός στις πολυμεσικές εφαρμογές, συν- επιμελήτρια της πρώτης μεγάλης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου "Βόλος - Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά” και

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αρχιτέκτων, σκηνοθέτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος "Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου".

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

OlivierDescotes, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη και

Αίγλη Δημόγλου, Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλης του Βόλου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αρχίζει να ωριμάζει στην τοπική κοινωνία και να υιοθετείται από την τοπική αυτοδιοίκηση η ανάγκη για τη δημιουργία του μουσείου της πόλης του Βόλου. Από το 1989 και έως το 2000, ο Δήμος Βόλου αποκτά την πρώην καπναποθήκη Παπάντου και άλλα τρία κτήρια στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ 49, το οποίο χαρακτηρίζεται, το 1997, ως χώρος για την ανέγερση και λειτουργία του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

Το έργο της ανακαίνισης του κτηρίου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου ξεκίνησε το 2006 με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου. Τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου είχε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου.

Η αποκατάσταση του ανατολικού σκέλους της οχύρωσης του κάστρου, στο τμήμα που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου, πραγματοποιήθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση Κάστρου Παλαιών Δήμου Βόλου». Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του κάστρου Παλαιών διήρκεσε από την άνοιξη του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2014.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου προσέλκυσε το ερευνητικό ενδιαφέρον συναφών επιστημονικών κλάδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών ανέλαβαν ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα με τελικό στόχο το σχεδιασμό και την παραγωγή ψηφιακών διαδραστικών εκθεμάτων για τη μόνιμη έκθεσή του. Το ερευνητικό πρόγραμμα του Μουσείου «DEMUCIV: Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε το 2015.

Στο ισόγειο του Μουσείου λειτουργούν χώροι περιοδικών εκθέσεων κι εκδηλώσεων, πωλητήριο και αναγνωστήριο. Στο χώρο περιοδικών εκθέσεων διατηρούνται τμήματα αγωγών διανομής και μεταφοράς υδάτων, οι οποίοι χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια (6ος -7ος αιώνας μ.Χ).

Επίσης, σε ανεξάρτητο χώρο δίπλα στο Μουσείο λειτουργεί καφέ – εστιατόριο.