Η αποτυχημένη αποστολή Luna-25 της Ρωσίας άφησε έναν κρατήρα πλάτους 10 μέτρων στο φεγγάρι, όταν συνετρίβη τον περασμένο μήνα, μετά από πρόβλημα στην προετοιμασία για μια μαλακή προσγείωση στο νότιο πόλο, σύμφωνα με εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
NASA's Goddard Space Flight Center: Lunar Reconnaissance Orbiter Observes Crater Likely from Luna 25 Impact https://t.co/7rxAiZmRTg
— AAS Press Office (@AAS_Press) August 31, 2023
Το Luna-25, η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στο φεγγάρι μετά από 47 χρόνια, απέτυχε στις 19 Αυγούστου, όταν βγήκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στο φεγγάρι, υπογραμμίζοντας τη μετασοβιετική παρακμή ενός άλλοτε πανίσχυρου διαστημικού προγράμματος.
Το διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ απεικόνισε έναν νέο κρατήρα στην επιφάνεια του φεγγαριού, από τον οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν πιθανότατα ο τόπος πρόσκρουσης της ρωσικής αποστολής Luna 25.
"Ο νέος κρατήρας έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα", δήλωσε η NASA. "Δεδομένου ότι αυτός ο νέος κρατήρας βρίσκεται κοντά στο εκτιμώμενο σημείο πρόσκρουσης του Luna-25, η ομάδα του LRO συμπεραίνει ότι είναι πιθανό να προέρχεται από την εν λόγω αποστολή και όχι από φυσικό παράγοντα πρόσκρουσης".
Μετά τη συντριβή, η Μόσχα δήλωσε ότι είχε συσταθεί ειδική διυπουργική επιτροπή για τη διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην απώλεια του σκάφους Luna-25.
Αν και πολλές αποστολές στο φεγγάρι αποτυγχάνουν, η συντριβή υπογράμμισε την πτώση της διαστημικής ισχύος της Ρωσίας από τις ένδοξες ημέρες του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη - τον Σπούτνικ 1 το 1957 - και ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.