Άνοιξε την αυλαία των αποτελεσμάτων με ρεκόρ!

Άνοιξε την αυλαία των αποτελεσμάτων με ρεκόρ!

Όταν η διοίκηση της Μυτιληναίος ανακοίνωνε πέρυσι τέτοια εποχή την εκτίμηση της για 10ψήφιο νούμερο στα λειτουργικά κέρδη του 2023 οι παρευρισκόμενοι αναλυτές και διαχειριστές αισθάνθηκαν μια αμηχανία. Και αυτό γιατί ο βαθμός μεγέθυνσης μιας εταιρίας δεν μπορεί να συνεχίζει με επιθετικούς ρυθμούς αύξησης, ειδικά μετά από δύο χρονιές ιστορικών επιδόσεων.

Ακόμα και αν το 2023 ο όμιλος εμφάνιζε ανάλογα μεγέθη με αυτά του 2022 θα υπήρχε απόλυτη κατανόηση από την αγορά για μια σπουδαία επίδοση που οφείλει να εμπεδωθεί από τον οργανισμό πριν το επόμενο μεγάλο άλμα.

Παρά τη μείωση στον κύκλο εργασιών, έχουμε πλέον νέα υψηλά ιστορικά δεδομένα για τη λειτουργική και καθαρή κερδοφορία του ομίλου. Ο πήχης του 1 δισ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη ξεπεράστηκε και η μεγάλη διαφορά έγινε από τον κλάδο ενέργειας ο οποίος έφερε το 76,6% των ενοποιημένων κερδών.

Ο κλάδος εμφανίζει αύξηση λειτουργικών κερδών 38,3% με αιχμή την εγκατάσταση ΑΠΕ για λογαριασμό τρίτων (+70%) υλοποιώντας με επιτυχία τη στρατηγική του «asset rotation» επιταχύνοντας όπως ήταν αναμενόμενο τις επιδόσεις στο β’ εξάμηνο.

Εξαιρετικά έχει πάει και η εμπορία του φυσικού αερίου η οποία εμφανίζει αύξηση 73% συνεισφέροντας 192 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη. Στη μεταλλουργία οι τιμές της σποτ αγοράς και τα premia παράδοσης έπεσαν από τα ιστορικά υψηλά του 2022 ωστόσο η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική.

Η παραγωγή ανακυκλωμένου αλουμινίου αυξήθηκε 12% στους 56 τόνους, ενώ πλέον η παραγωγική δυναμικότητα έχει ανέλθει στους 250 χιλ. τόνους από 239 χιλ. τόνους το 2023. Η παραγωγή 65 χιλ. τόνων από ανακυκλωμένο Αλουμίνιο θα μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα του ομίλου οδηγώντας σε 25% μείωση της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ανά τόνο παραγωγής.

Η αύξηση του κεφαλαίου κίνησης κατά 439 εκατ. ευρώ και η ένταση των επενδύσεων παγίων (951 εκατ. ευρώ) στη χρήση αύξησαν τον καθαρό δανεισμό κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 1,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 440 εκατ. ευρώ περίπου αφορά project finance. Τα κέρδη ανά μετοχή προσαρμοσμένα για τον αριθμό των ιδίων μετοχών ανήλθαν σε 4,5 ευρώ εκ των οποίων το 1,50 ευρώ (από 1,24 ευρώ πέρυσι) θα μοιραστεί μέρισμα το οποίο αντιστοιχεί σε ταμειακή ρευστότητα 214 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στο από «εδώ και πέρα». Και απ' ό,τι φαίνεται θα υπάρχει και συνέχεια: Ο όμιλος επιδιώκει να φθάσει το μερίδιο αγοράς στη λιανική ρεύματος από 20% σε 30%. Στην παραγωγή ενέργειας αναμένεται η πλήρης αξιοποίηση της νέας μονάδας φυσικού αερίου η οποία μερικώς αξιοποιήθηκε το 2023.

Οι κατασκευές και πωλήσεις ΑΠΕ θα συνεχιστούν με εντατικότερο ρυθμό, καθώς το ανεκτέλεστο πλέον προσεγγίζει τα 5GW. Περισσότερα για την προοπτική της χρονιάς θα μάθουμε ως είθισται πλέον στην Τακτική Γενική Συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιουνίου.

Και κάτι τελευταίο: Πολλές φορές από αυτήν τη στήλη έχουμε επισημάνει ότι αγοράζοντας τις μετοχές μιας εταιρίας πρακτικά ο μέτοχος αγοράζει τη διοίκησή της. Η παραγωγή αξίας δεν συμβαδίζει πάντα με την κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων, χρειάζεται η εντατική και συστηματική επικοινωνία και κατανόηση της προόδου του οργανισμού προς την επενδυτική κοινότητα.

Και η διοίκηση της Μυτιληναίος είναι από τις ελάχιστες που για τα ελληνικά δεδομένα έχει δημιουργήσει τόση αξία για τον μέτοχό της. Αυτό και μόνο αρκεί για να αγοράσει κανείς την μετοχή πέρα από τις τιμές στόχους, τα μερίσματα και τις προοπτικές.

Πώς έκλεισε η χρονιά στους βασικούς κλάδους δραστηριότητας του ομίλου