Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας πριν την καταιγίδα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στην πρόσφατη ιστορία του από το 1999 η μέση μηναία απόδοση είναι οριακά θετική (0,05%), ενώ η εμφάνιση θετικών και αρνητικών προσήμων είναι μοιρασμένη. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το εξωτερικό.
Για τον δείκτη S&P ο Φεβρουάριος είναι ένας από τους πιο αδύναμους μήνες της χρονιάς με αρνητική μέση μηνιαία απόδοση (-0,09%). Εστιάζοντας μάλιστα στις προεδρικές εκλογές η απόδοση του γίνεται ακόμα πιο αρνητική (-1,66%), όταν αφορά το πρώτο έτος διακυβέρνησης, ενώ στην πορεία της χρήσης οι αποδόσεις τείνουν να βελτιώνονται.
Οδεύουμε, επομένως, προς τον σκληρό πυρήνα μιας αρνητικής εποχικότητας, η οποία κορυφώνεται τον Μάρτιο. Επειδή οι αγορές τείνουν να ενημερώνονται πιο γρήγορα και να φέρνουν πιο νωρίς τα φαινόμενα που προκαλούν αξιόλογες μεταβολές, ίσως να είμαστε ήδη στο κατώφλι της περιόδου διόρθωσης.
Κοιτάζοντας τα στατιστικά των τριών τελευταίων ετών, που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Ιανουάριο, και τη χρονιά με θετική απόδοση βρισκόμαστε στο Τ-5 πριν την έναρξη του κυρίου σώματος της διόρθωσης. Αυτά βέβαια δεν είναι παρά προβολές στατιστικών και πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι επενδυτές και η ειδησεογραφία.
Αλλά και από αυτήν την άποψη, η ειδησεογραφία μοιάζει να μην είναι απόλυτα υποστηρικτική. Τα καύσιμα από την εταιρική κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών έχουν μια εβδομάδα ζωής και μετά το λόγο θα ξαναπάρουν τα γεωπολιτικά και τα μάκρο. Αντίθετα, στο ελληνικό χρηματιστήριο, από τις 18 Φεβρουαρίου και μετά, το κλίμα θα τροφοδοτηθεί με εταιρικά αποτελέσματα (18/2 Τράπεζα Κύπρου, 20/2 Metlen, 24/2 Πειραιώς, 26/2 ΟΤΕ, 27/2 Eurobank, 28/2 Alpha Bank) που μπορεί να μετριάσουν τις έξωθεν πιέσεις ή να δημιουργήσουν μια πιο επιλεκτική εικόνα αγορών καθώς θα έχουμε και μια πρώτη αίσθηση των κατευθυντήριων γραμμών της φετινής χρονιάς.
Αν πάντως κοιτάξουμε την περυσινή και την προπέρσινη περίοδο των αποτελεσμάτων, η επιδραστικότητα των καλών μεγεθών δεν συγκίνησε ιδιαίτερα το Γενικό Δείκτη, ο οποίος και στις δύο περιόδους κινήθηκε πτωτικά. Ο πρόσφατος συγχρονισμός της ελληνικής αγοράς τόσο στα νέα που αφορούσαν την ανάπτυξη της κινέζικής πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης όσο και στους δασμούς, μάλλον δείχνουν ότι η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα θα παραμείνει αυξημένη. Επί του παρόντος, άλλος εσωτερικός καταλύτης δεν υπάρχει στο προσκήνιο και η αρχική θετική ψυχολογία έχει υποστεί κάποια πρώτα ρήγματα. Σαν αυτό που δίνει τους σεισμούς στο Αιγαίο.
Η κατανομή των αποδόσεων του Φεβρουαρίου για το ΧΑ
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
Οι συγκριτικές αποδόσεις του Γενικού Δείκτη στις πρώτες 60 συνεδριάσεις της χρονιάς
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή