Με τη συνεχιζόμενη διόρθωση των διεθνών αγορών παραμένει συντονισμένο το ελληνικό χρηματιστήριο, εικόνα απόλυτα αναμενόμενη συνεκτιμώντας τη «ρηχότητα» της εγχώριας αγοράς και τη σημαντικότατη παρουσία «ξένου χρήματος» στην πλειονότητα των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι τριήμερες μεγάλες απώλειες οδήγησαν σε εξαφάνιση 15 δισ. ευρώ από την αγορά, ενώ μηδενίστηκαν τα φετινά κέρδη.
Το παγκόσμιο «sell off» επεκτάθηκε και σήμερα, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να «βυθίσουν» σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, έστω και αν οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας, με το βλέμμα των traders επικεντρωμένο στην αυξημένη μεταβλητότητα που παρουσιάζει η Wall Street.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η συνεχιζόμενη υποχώρηση στις αγορές υποδηλώνει ένα συστημικό καθεστωτικό σοκ, με την εμπορική πολιτική να σκληραίνει και την απουσία σταθεροποιητικών παραγόντων να εντείνει την κρίση. Η τεράστια αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως έχει «ξυπνήσει» μνήμες από την εποχή της πανδημίας, όταν οι αγορές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση. Η προστασία ρευστότητας και η στρατηγική αναδιάταξη είναι πλέον επιβεβλημένες».
«Οι νέοι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο και μεγαλύτερες θα είναι πιθανότατα και οι οικονομικές επιπτώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
Με τους επενδυτές στα χρηματιστήρια σε κατάσταση συναγερμού, στο ΧΑ δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό, με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ ιδιαίτερα αρνητική είναι η εκτόξευση του τζίρου, ένδειξη ότι παρά την διάθεση απορρόφησης, η προσφορά αυξάνεται και η αγορά παρασύρεται στη δίνη διεθνούς χρηματιστηριακού ντόμινο.
Τα παραπάνω συνδυαστικά με την «ρηχότητα» της αγοράς και την «έκθεση» διαχειριστών ξένων funds στο Global X MSCI Greece ETF όπως και σε άλλα προϊόντα, συνέβαλαν στην επιθετικότητα των πωλητών, ενώ ενεργοποιήθηκε και σημαντικός αριθμός από «margin calls». Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, είναι η υπεραπόδοση που είχε προηγηθεί στο ΧΑ, περισσότερο για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και για την πλειονότητα των blue chips, αλλά και η υψηλή συμμετοχή του λεγόμενου «γρήγορου χρήματος».
Σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αγορές παγκοσμίως, το ελληνικό χρηματιστήριο ενδεχομένως να βρει ένα «σωσίβιο» που μπορεί να αναχαιτίσει σε μεγάλο βαθμό τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η αλλαγή των όρων του διεθνούς εμπορίου από την αμερικανική διοίκηση.
Και αυτό το σωσίβιο, αν και όχι του μεγέθους της Morgan Stanley Capital International (MSCI), πιθανότατα θα δοθεί από τον FTSE Russell, ο οποίος αύριο (8/4) τη νύχτα θα δώσει πιθανή ημερομηνία αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις αναπτυγμένες, χωρίς να αποκλείεται κάποια αρνητική έκπληξη, λόγω των «ειδικών συνθηκών» που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές.
Για τον κίνδυνο ενός «αρνητικού σοκ ζήτησης» εξαιτίας των σαρωτικών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί, στο πλαίσιο συνέντευξής του στους Financial Times, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη, βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό το σοκ τη στιγμή κατά την οποία οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν ήδη αδύναμες και ο πληθωρισμός όδευε προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.455,08 μονάδες (-8,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.478,92 μονάδες (-7,43%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 402,5 εκατ., από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-10,1%), Eurobank (-10%), Viohalco (-10,43%), OPTIMA (-14,98%), AKTR (-9,13%), Lamda Development (-8,73%), Coca Cola (-8,33%), ΔΕΗ (-11,79%) και ΕΛΧΑ (-10,97%).Δεν υπάρχει τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που να ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο.