Ελεγχόμενες απώλειες σημείωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε περιορισμένου εύρους πωλήσεις - κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, επηρεασμένοι από το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό.
Πτώση για τέταρτη μέρα στις ευρωπαϊκές αγορές με το αφήγημα της ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο να κερδίζει έδαφος, όσο οι κεντρικοί τραπεζίτες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας αύξησης των επιτοκίων και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν το μπαράζ σύσφιξης της επιτοκιακής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι σήμερα προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες των Νορβηγίας, Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές ξεκίνησαν με πλεονέκτημα, οι κύριες εντολές τους βγήκαν στα τραπεζικά «χαρτιά» και λιγότερο στα υπόλοιπα blue chips της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1.260,74 μονάδες (-0,92%) και να κλείσει στις 1.263,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 106 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τους αναλυτές που υποστήριζαν ότι μπορεί το Χ.Α. να συνεχίζει να δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης, έναντι των ξένων χρηματιστηρίων, αλλά σαφώς και δεν μπορεί να παραβλέψει το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες, στη σκιά της επιμονής των κεντρικών τραπεζών στις πολιτικές νομισματικής σύσφιξης και στον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη μετεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αναλυτές περιμένουν μια σειρά εταιρικών και επιχειρηματικών εξελίξεων, ενώ το «στοίχημα» που θα κρίνει τις αποδόσεις του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου, θα είναι και ο χρόνος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας
Από την άλλη και ανεξάρτητα από τις απαραίτητες διορθώσεις, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να υπερθεματίζουν στις εκθέσεις τους για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, αλλά και των ελληνικών assets γενικότερα.
Ενισχυτικά στις αποφάσεις των «long» λειτουργεί και η κινητικότητα σε επιχειρηματικό, επενδυτικό επίπεδο, με συμφωνίες, διεργασίες και εξελίξεις που προϊδεάζουν για αύξησή τους από την επόμενη εβδομάδα.
Περιθώρια ανόδου βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες η HSBC, παρά τις σημαντικές αποδόσεις που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα. Ειδικότερα, η HSBC ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 2,20 ευρώ για την Alpha Bank, από 1,45 ευρώ, στα 1,95 ευρώ για την Eurobank, από 1,60 ευρώ, στα 7,95 ευρώ για την Εθνική, από 6,95 ευρώ και στα 4 ευρώ για την Πειραιώς, από 3,35 ευρώ πριν.
Από την άλλη, η Capital Economics εκτιμά πως η ελληνική ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,8%, από 6% το 2022, το 2024 θα επιταχυνθεί στο 1,8%, ενώ το 2025 θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,4%.
«Η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών με σαφή τρόπο και αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει συνέχιση της μετριοπαθούς δημοσιονομικής πολιτικής και των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων, όπως η αυξημένη ψηφιοποίηση και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις», εξηγεί η Capital Economics.
Η λήξη των σημερινών συναλλαγών, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, βρήκε με θετική μεταβολή μόνο τους Mytilineo (+0,61% και νέο ιστορικό υψηλό), Coca Cola (+0,37%) και Σαράντη (+0,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-2,60%), Eurobank(-1,80%), Εθνική (-1%), Πειραιώς (-1,91%), Viohalco (-2,18%), Quest (-2,38%), Lamda Development (-1,20%), Autohellas (-1,47%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,37%), ΔΕΗ (-1,14%), Ελλάκτωρ (-1,48%) και ΕΥΔΑΠ (-1,04%).
Εξαιρετικά επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Sato(+9,52%), Ideal (+6,34%), Ξυλεμπορία (+3,68%), Τεχνική Ολυμπιακή (+1,57%) και ΑΝΕΚ (+1,52%).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 2.250.000 νέες μετοχές της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» (-0,48%) που προέκυψαν λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 118.105.090 μετοχές.