Δεύτερη μέρα απωλειών, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, που πιέστηκε να ακολουθήσει το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, καθώς όλα τα τελευταία μάκρο που ανακοινώνονται για τις μεγάλες οικονομίες, επαναφέρουν στις αγορές τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Τη διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, όπως προαναφέρθηκε, ακολούθησε και ο ΓΔΧΑ, πιεζόμενος και από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς τα σημαντικά κέρδη που είχαν προηγηθεί, αποτέλεσαν ισχυρό δέλεαρ για τους traders.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές διατηρούνται θετικές όμως, όπως επισημαίνει μερίδα αναλυτών, «το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, ως απόρροια των ανησυχιών για νέες αυξήσεις επιτοκίων, που θα φέρουν πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης - επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έστω και αν αυτή έχει τους δικούς της λόγους να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.
Όλα τα παραπάνω, δεν αλλάζουν το μακροπρόθεσμo momentum, καθώς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις. Οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να ευνοούνται από τις συγκριτικές αποτιμήσεις, με ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού και για αυτό τον λόγο συνεχίζεται η «νηοπομπή» θετικών εκθέσεων από διεθνείς επενδυτικούς οίκους, που αναβαθμίζουν το Χ.Α. και επιμέρους κλάδους και τίτλους, δίνοντας υψηλότερες τιμές - στόχους.
Βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διόρθωση των αποτιμήσεων, ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα και μένει να φανεί ποια επίπεδα τιμών θα εκληφθούν σαν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων, από τα χαρτοφυλάκια που αύξησαν την ρευστότητά τους, με υψηλότερες τιμές πώλησης.
Επίσης, είναι ζητούμενο, αν τα κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν, θα αναζητήσουν νέους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ή θα κινηθούν στην λογική που θέλει «οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν, να είναι αυτές που θα οδηγήσουν και το επόμενο ανοδικό κύμα».
Εν τω μεταξύ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%, από 7,375% που ήταν το αρχικό. Αν και αρχικά ο στόχος είχε τεθεί στην άντληση 400 εκατ. ευρώ, τελικά η τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος έχει διάρκεια 5 έτη με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 4 έτη, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «B1» και «B+» από τις Moody’s και S&P αντίστοιχα.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης του κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 1.274,23 μονάδες (-1,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.279,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,23%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 80,5 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι Ελλάκτωρ (+1,05%), HelleniQ Energy (+0,52%) και Quest (+1,27%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Coca Cola (-2,69%), Motor Oil (-2,40%), ΟΠΑΠ (-2,17%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,96%).
Λιγότεροι οι θετικά διακριθέντες από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν οι Άβαξ (+5,71%), Realcons (+5,33%), Δομική Κρήτης (+4,58%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,12%).