Με τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, όπως και η Wall Street χθες το βράδυ και με δεδομένη την εμφατική ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί, δεν ήταν λίγοι οι ενεργοί επενδυτές στο Χ.Α., που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, οφείλεται στο γεγονός μη ύπαρξης συμφωνίας για την αύξηση του ομοσπονδιακού χρέους στις ΗΠΑ, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και κανείς δεν πιστεύει ότι θα αφήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να χρεοκοπήσει, οι αγορές υποχώρησαν αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία, έστω και την τελευταία στιγμή.
Από την άλλη και όσον αφορά το Χ.Α., αν και τα εταιρικά μεγέθη που ανακοινώνονται είναι ικανοποιητικά, η επενδυτική προσοχή, βραχυπρόθεσμα, εστιάζει στο εξωτερικό και στους φόβους για στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, με αποτέλεσμα στο ελληνικό χρηματιστήριο να σημειώνονται ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Αν και μια διόρθωση μετά το ράλι είναι πάντα αναμενόμενη, ιδιαίτερα αν παραμείνει επιφυλακτικό το διεθνές κλίμα, το momentum στο Χ.Α. δείχνει άκρως θετικό και το ενδεχόμενο να «χτίσει» η αγορά πάνω στα πρόσφατα κέρδη, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Στη θετική ψυχολογία συνδράμουν και οι εκτιμήσεις που θέλουν μια σειρά από deals που είχαν δρομολογηθεί να επιταχύνονται, ενώ άλλα που καθυστερούσαν λόγω αμφιβολιών και επιφυλάξεων, για το ενδεχόμενο πολιτικών ανακατατάξεων, πλέον, να ενεργοποιούνται.
Οι ξένοι δείχνουν ότι συνεχίζουν να αγοράζουν την προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας, τροφοδοτώντας μία εμπροσθοβαρή ανοδική κίνηση, που σίγουρα θα έχει και διορθωτικά διαλείμματα, κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, είναι σαφές ότι πολλά κερδοσκοπικά funds, ακόμα και χαμηλού επενδυτικού ορίζοντα, χτίζουν θέσεις, θεωρώντας το Χ.Α. μια αγορά που τελεί υπό διαδικασία αναβάθμισης, ύστερα από χρόνια επενδυτικής απομόνωσης.
Οι αυξημένες συναλλαγές οφείλονται στο «συνωστισμό» ξένων επενδυτών, που θέλουν να προλάβουν να τοποθετηθούν, πριν υπάρξει επίσημη αναβάθμιση.Το πλέον ποιοτικό στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσεων, είναι η διατήρηση των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα και οι οποίες θυμίζουν στην εγχώρια αγορά ημέρες rebalancing.
Παράλληλα και η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στην αγορά ομολόγων, συνομολογεί στο σενάριο που θέλει αρκετούς επενδυτές να βλέπουν πολύ κοντά την επενδυτική βαθμίδα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου, να έχει χαμηλότερη απόδοση από αντίστοιχους τίτλους χωρών που ήδη έχουν τέτοια βαθμίδα.
Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.190,36 μονάδες (-1,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.191,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,12%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 147 εκατ., από τα οποία τα 29,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+3,53%), Quest (+9,27%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,85%) και Ελλάκτωρα (+3,12%) και οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Alpha Bank (-2,64%), Eurobank (-4,05%), Motor Oil (-2,41%), TITC (-2,20%), Εθνική (-2,65%), Πειραιώς (-1,79%), ΕΛΧΑ (-5,61%), ΕΥΔΑΠ (-1,21%) και Mytilineo (-3,05%).
Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παρέμειναν και σήμερα οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου πέτυχαν να διαφοροποιηθούν θετικά οι Q&R (+5,63%), Cenergy (+2,75%) και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), Ιντερτέκ (+4,46%) και Έλτον (+3,53%).