Γιατί «φρενάρει» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί «φρενάρει» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η χρηματιστηριακή αγορά μετά από ένα ανοδικό σερί που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία διόρθωσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Και αυτό είναι περίεργο, διότι οι επενδυτές έχουν πλέον όλα όσα επιζητούσαν εδώ και πολλούς μήνες, που αγόραζαν με βάση τις προσδοκίες τους. Προσδοκίες, μέρος των οποίων έχει εκπληρωθεί, μέρος των οποίων εκπληρώνεται και μέρος των οποίων θα εκπληρωθεί.

Προσδοκούσαν οι επενδυτές μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό; Η προσδοκία τους αυτή, πραγματοποιήθηκε με το παραπάνω, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε ταυτόχρονα σε μια αδύναμη αντιπολίτευση.

Προσδοκούσαν οι επενδυτές συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, που να συνοδεύεται από δημοσιονομική πειθαρχία; Η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους από τους μέσους ευρωπαϊκούς ρυθμούς και ταυτόχρονα τα πλεονάσματα εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Προσδοκούσαν οι επενδυτές τα πολύ συγκεκριμένα βήματα των αναβαθμίσεων του αξιόχρεου της χώρας, με βάση ένα δεδομένο χρονικό πλάνο; Και η προσδοκία τους αυτή πραγματοποιήθηκε και η διαδρομή συνεχίζεται χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ή ανατροπές.     

Προσδοκούσαν οι επενδυτές αναβαθμίσεις και συστάσεις για αγορές ελληνικών μετοχών; Η προσδοκία τους αυτή έχει πραγματοποιηθεί με τις τιμές - στόχους για τις μετοχές, συνεχώς να αυξάνονται. Και οι πιο πρόσφατες να βρίσκονται από 20% έως και 50%, υψηλότερα από τις τρέχουσες.

Προσδοκούσαν οι επενδυτές να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες; Οι διαδικασίες ξεκίνησαν. Και μάλιστα η Eurobank αποφάσισε να προσφέρει 1,8 ευρώ ανά μετοχή για το 1,4% του συνολικού αριθμού των μετοχών της Eurobank που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο την ίδια στιγμή η μετοχή της Eurobank έκλεισε χθες στα 1,52 ευρώ, με ένα discount της τάξης του 15%, έναντι της τιμής που προσφέρθηκε στο ΤΧΣ από τη διοίκηση της Eurobank. 

Προσδοκούσαν μείωση του κόστους δανεισμού των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων; Και αυτή η προσδοκία εκπληρώνεται. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως χθες η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ομόλογο Tier 2 με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ και με επιτόκιο στο 8%, με το επιτόκιο δημοπρασιών σταθερού εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκεται στο 4,40%. Συγκριτικά, το 2019 η Εθνική Τράπεζα είχε ολοκληρώσει έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 με απόδοση 8,25% όταν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρισκόταν στο 0%.  

Και όμως ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει φρενάρει εδώ και μέρες γύρω από τις 1220 μονάδες, που καθορίζουν ένα σημαντικό ψυχολογικό και τεχνικό επίπεδο. Σε ενδεχόμενο υποχώρησης, οι στηρίξεις βρίσκονται πέριξ των 1185 μονάδων. Οι αντιστάσεις σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση βρίσκεται στις 1240 μονάδες. Μόνο μια πειστική κατοχύρωση των προαναφερθέντων επιπέδων, θα σηματοδοτήσει τη μεταβολή της διάθεσης των επενδυτών από αναμονή σε κίνηση, ανοδική ή καθοδική.

Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου S&P για το αξιόχρεο της Ελλάδας και η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης έχει ήδη αναβαθμίσει την αξιολόγηση του για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες. Αυτό το γεγονός θα αρκούσε για να σηκώσει η επενδυτική κοινότητα το πόδι από το φρένο.

Μέχρι τότε περιμένουμε τα απόνερα από τις κινήσεις των ξένων funds που αποχωρούν από την αγορά μετά από τις ικανοποιητικές αποδόσεις που γεύθηκαν εν όψει των αναβαθμίσεων. Και η αλήθεια είναι πως το ισοζύγιο των χρηματιστηριακών συναλλαγών δείχνει πως οι ξένοι επενδυτές έχουν μειώσει θεαματικά την έκθεση τους σε ελληνικές μετοχές κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου. Δίχως να έχει αναπληρωθεί αυτό το κενό από τις αναμενόμενες εισροές λόγω των αναβαθμίσεων. 

Επιπλέον ο νους των επενδυτών είναι στραμμένο και προς τη Wall Street, με τους αισιόδοξους να στοχεύουν  στις 4.400 και 4.600 μονάδες και τους απαισιόδοξους να αναμένουν τιμές υποχώρηση προς τις 4.150 μονάδες.