Να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των χθεσινών εντυπωσιακών κερδών, κατόρθωσε το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρώντας τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε προς νέα υψηλά 9ετίας, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούν τη νέα ανοδική κίνηση, έχοντας βοήθειες από ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+4,84%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,56%) και Aegean (+3.66%).
Αναλυτές τονίζουν πως το κλίμα στην εγχώρια αγορά παραμένει εξαιρετικό, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα περιόρισε το πολιτικό ρίσκο χώρας και μαζί με την αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελούν «game changer» για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, αναφέρουν πως σταδιακά και η πορεία των ξένων αγορών θα αρχίσει να ξαναμπαίνει στους παράγοντες που θα επηρεάζουν την αγορά.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική κίνηση της αγοράς, δεν βρήκε συμπαραστάτες από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, έφεραν και κινήσεις «profit taking».
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,48% για να κλείσει τελικά στις 1.205,30 μονάδες και με άνοδο 0,33%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 223 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 48,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Εντυπωσιακός ο τζίρος των 54,7 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς η οποία έκλεισε στο υψηλό ημέρας και με άνοδο 4,09%, ενώ η Εθνική υποχώρησε 3,43% με τζίρο 27,3 εκατ. ευρώ.
Όπως δηλώνουν όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς οίκους, «ο περιορισμός του ρίσκου χώρας αναμένεται να έχει συνεχόμενες θετικές επιπτώσεις στην αποτίμηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να φέρει ακόμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, (η πρώτη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 9η Ιουνίου από την Fitch, η οποία αυτήν τη στιγμή έχει την ελληνική οικονομία ένα «σκαλί» κάτω από το investment grade).
«Θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που αυξάνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, αποτελούν ισχυρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας» τονίζει, σε σημερινό της report, o DBRS.
Από την άλλη και σύμφωνα με την Goldman Sachs, το εμπόδιο των εκλογών ξεπεράστηκε και υπάρχουν σημαντικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες, όπως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το β’ εξάμηνο του 2023 και η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία.
Η Goldman Sachs υπενθυμίζει ότι ο SSM χορήγησε πρόσφατα την πρώτη έγκριση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες. Η Εθνική ζήτησε έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για την καταβολή του πρώτου μερίσματος το 2023 (από τα κέρδη του 2022) με προοπτική για διανομή 20-30% μεσοπρόθεσμα.
Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε ότι η φιλοδοξεί για ελάχιστη διανομή μερίσματος 25% από το 2023, που μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί μέχρι το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Πειραιώς έδωσε πρόβλεψη για 10% διανομή και σχεδιάζει να αυξήσει τη διανομή της στο 35% το 2025. Η Alpha έδωσε πρόβλεψη για πληρωμή 20% των κερδών και σχεδιάζει να την αυξήσει περαιτέρω στα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με αναλυτές και ανεξάρτητα από τις διορθώσεις που μπορεί να προκύψουν, «οι 1.200 μονάδες αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων συνεδριάσεων του γενικού δείκτη».
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η ΕΧΑΕ με άνοδο 5,22%, η Austriacard με άνοδο 3,51% και η Κορδέλλου με άνοδο 2,11%. Από τις πτωτικές η MIG έχασε 10,78%, η Κέκροψ 4,13% και το Ιατρικό Αθηνών 3,73%.