Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,72% περιμένοντας τη Fed
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,72% περιμένοντας τη Fed

Σε επιφυλακτικές κινήσεις, αναλώθηκαν σήμερα οι traders στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας συγχρονιστεί με το διστακτικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ενόψει της κρίσιμης απόφασης για τη μείωση στα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η Federal Reserve θα ανακοινώσει την «ετυμηγορία» της για τα επιτόκια, σήμερα το βράδυ, με τις πιθανότητες για μία μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης (από 25 μ.β. που υπολογιζόταν αρχικά) να είναι αυξημένες.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «οι επενδυτές προετοιμάζονται να επανατοποθετηθούν ανάλογα με το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων».

Λελογισμένες πιέσεις για τον τίτλο της Motor Oil (-1,39%), μετά τη φωτιά στις παλιές εγκαταστάσεις της εταιρείας στους Αγίους Θεοδώρους, ενώ σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι είναι πλήρως ασφαλισμένη τόσο για τις υλικές ζημιές, όσο και για τα όποια προβλήματα θα υπάρξουν με τη μειωμένη παραγωγή της.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «η επιφυλακτική εικόνα στο Χ.Α. δύσκολα θα αλλάξει μέχρι την Παρασκευή, όταν και είναι προγραμματισμένο το triple witching Σεπτεμβρίου, στην αγορά παραγώγων».

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel. Η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Viohalco μεταφέρεται στον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), η Intralot αναβαθμίζεται στον Mid Cap και η Interlife στον Micro Cap. Οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Lavipharm, Premia Properties, Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.

Σύμφωνα με την Beta Sec, «πρώτο ζητούμενο είναι να επανέλθουν στην κανονικότητα οι ημερήσιοι τζίροι της αγοράς, ώστε να γίνει πιο πειστική ενδεχόμενη συνέχιση της ανόδου. Το πρώτο επίπεδο αντίστασης είναι οι 1.436 μονάδες, αλλά το πραγματικό δύσκολο επίπεδο που θα πρέπει να διασπάσει ο δείκτης για επάνοδο σε ανοδική πορεία είναι οι 1.450 μονάδες».

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, για την εικόνα που παρουσιάζει μεγάλο κομμάτι του ταμπλό σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου συνεχίζεται η απόσυρση των λίγων αγοραστών, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση των, θετικών, ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Εν τω μεταξύ, στο 3,11% υποχώρησε η απόδοση στη δημοπρασία (επανέκδοση) του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, έναντι 3,56% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό που επεδίωκε να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών κατά 3,7 φορές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.433,39 (+0,25%) και 1.417,85 μονάδων (-0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.419,5 μονάδες (-0,72%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 69,5 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Εθνική (-1,69%), Πειραιώς (-1,74%), Coca Cola (-1,19%), Motor Oil (-1,39%), Jumbo (-1,29%), Metlen (-1,66%), TITC (-1,37%), ΕΛΧΑ (-1,19%).

Με θετική μεταβολή οι ΕΥΔΑΠ (+0,18%), ΟΠΑΠ (+0,32%), ΟΤΕ (+0,33%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,41%), Eurobank (+0,08%), Autohellas (+0,36%), Cenergy (+0,61%).Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι Profile (+1,76%), Interlife (+1,67%), Ideal (+1,02%) και Κρι Κρι (+1,13% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).