Σε αρνητικό έδαφος, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, βρέθηκε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους εν δυνάμει πωλητές να δείχνουν και σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης. Η σημερινή, νέα διολίσθηση των αποτιμήσεων, υποβοηθήθηκε και από την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του τεχνικού και ψυχολογικού ορίου στις 1.200 μονάδες, το οποίο δοκιμάστηκε σήμερα.
Προβληματισμό στους ενεργούς επενδυτές προκάλεσαν και τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, στο 3,4% τον Οκτώβριο, έναντι 1,6% τον Σεπτέμβριο και 2,7% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση Οκτωβρίου – Σεπτεμβρίου, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε άνοδο κατά 0,6%.
Στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών ο τζίρος, με τους χρηματιστές να αποδίδουν τη στάση αναμονής των εγχώριων traders, αλλά και πολλών ξένων χαρτοφυλακίων, στο επικείμενο placement της Εθνικής από το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τους ίδιους, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της ψυχολογίας των αγορών, έπαιξαν και οι τελευταίες δηλώσεις Πάουελ, ο οποίος δήλωσε πως «χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%», δημιουργώντας «δεύτερες σκέψεις» στους traders και αυτό φαίνεται να επιδρά δυσμενών στις αγορές μετοχών, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχε υπάρξει μπαράζ εκτιμήσεων περί ολοκλήρωσης των επιτοκιακών αυξήσεων.
Η συναλλακτική καθίζηση της εγχώριας αγοράς, αλλά και η αργή διολίσθηση των αποτιμήσεων, αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμούς στους αναλυτές, οι οποίοι θα ενταθούν αν ο γενικός δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1.200 μονάδων.
Να σημειωθεί σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. οι 120.528.771 (ΚΟ) μετοχές της Trade Estates (-4,17%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €1,92. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.
Κατά τα άλλα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις τραπεζικές μετοχές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις στη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Alpha Bank και την Εθνική. Για την πρώτη σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής ανταγωνιστικής προσφοράς.
Από την άλλη, η έντονη επιχειρηματική κινητικότητα διατηρεί το ενδιαφέρον στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, όμως η κίνηση του γενικού δείκτη προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, θα απαιτήσει συναλλακτική αναβάθμιση και αυτή προς το παρόν δεν διαφαίνεται.
Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 1.199,18 μονάδες (-1,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.203,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,23%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,37%.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ (+2,30%), ΕΛΧΑ (+0,84%) και Autohellas (+0,32%).
Με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες οι Alpha Bank (-2,58%), Eurobank (-2,16%), Coca Cola (-2,67%), Motor Oil (-3,04%) και Jumbo (-2,91%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Intralot (+9,08%), Χαϊδεμένος (+7,56%), Βιοτέρ (+5,66%) και Moda Bagno (+3,79%).