Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες λόγω profit taking - Άντεξαν οι 1.350 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες λόγω profit taking - Άντεξαν οι 1.350 μονάδες

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης η σημερινή, που θύμιζε περισσότερο συσσώρευση και με το Χ.Α. να παραμένει σε υψηλά 10ετίας, παίρνοντας βοήθειες από τις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις, αλλά και από το μπαράζ των θετικών εκθέσεων από εγχώριους και ξένους επενδυτικούς οίκους, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όλοι οι τελευταίοι συνεχίζουν να τονίζουν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το discount με το οποίο διαπραγματεύονται οι ελληνικές εισηγμένες, έναντι ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «το χρηματιστηριακό 2024 είναι η φυσική συνέχεια του 2023 για την ελληνική αγορά, καθώς θα συνεχιστούν οι επιχειρηματικές συμφωνίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να επανατιμολογήσουν τις αποτιμήσεις σε εισηγμένες και κλάδους».

Στην επανατιμολόγηση των αποτιμήσεων βοηθούν τα συνεχιζόμενα placements, οι εκδόσεις χρέους, αλλά και τα νέα IPOs, με αυτό του Δ.Α.Α. να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 1/2/2024 (με την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χ.Α. να ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου), με τις μέχρι τώρα προσφορές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Με την εμβληματική εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο, ανεβαίνει το ειδικό βάρος του Χ.Α., αλλά και αυξάνεται κατακόρυφα το αποτύπωμα της τουριστικής βιομηχανίας στην ελληνική κεφαλαιαγορά

Χωρίς αμφιβολία, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχει βάλει το Χ.Α. στο επίκεντρο της προσοχής σε μεγαλύτερο κοινό επενδυτών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση διατήρησης του θετικού διεθνούς κλίματος.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα η Scope Ratings, στο επίπεδο του «ΒΒΒ-» με σταθερό outlook. Η Scope αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, έναντι 2,1% το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές συνεχίζουν και πιστεύουν στο θετικό σενάριο επιμένοντας στις θέσεις τους, ή ακόμα και υποστηρίζοντας με νέες επανατοποθετήσεις.

Η τάση είναι ανοδική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι στόχοι είναι υψηλοί και αναθεωρούνται συνεχώς και έτσι πρέπει οι επενδυτές να λάβουν τις επόμενες επενδυτικές τους αποφάσεις.

Οι όγκοι συναλλαγών είναι ικανοποιητικοί και αναμένονται καλύτεροι, αν αναλογιστεί κανείς την επερχόμενη, μεγάλου βεληνεκούς, εισαγωγή του ΔΑΑ.

Ο ΓΔ συνεχίζει να «βλέπει» προς τις 1.390 μονάδες, με το κάτω όριο να φαίνεται στις 1.320, όπου και αναχαιτίστηκε πανηγυρικά η πίεση της 16ης και 17ης Ιανουαρίου.

Από την άλλη, δείχνει να διατηρείται η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου εντός και εκτός των τειχών, με ώθηση από τις προσδοκίες για εκκίνηση του κύκλου μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, παρά τις επιφυλακτικές δηλώσεις αξιωματούχων των κεντρικών ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, 31/1, η FED ανακοινώνει τα επιτόκια παρέμβασης για το δολάριο.

Σύμφωνα με αναλυτές, «το ανοδικό momentum των χρηματιστηρίων καλά κρατεί, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν στο τέλος της εποχής ανοδικών επιτοκίων και στην αρχή της μείωσής τους, ρίχνοντας ξανά πολύ μεγάλα ποσά σε μετοχές, με την τεχνολογία να δεσπόζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια ώρα, οι μετοχικές αξίες δεν δείχνουν να επηρεάζονται από το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, αλλά ούτε από την εκτόξευση των ναυτιλιακών ναύλων, λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα». 

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι οίκους για την αναδοχή έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Ειδικότερα, η Ελλάδα έδωσε σχετική εντολή σε Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale. Ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ικανοποιητική η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και με μικρότερο αριθμό ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1.349,61 μονάδες (-0,83%) και έκλεισε στις 1.350,95 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,73%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,5 εκατ., από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Helleniq Energy (+1,09%) και ΕΛΧΑ (+2,83%). Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας Alpha Bank (-1,40%), Eurobank (-1,50%), Aegean Airlines (-2,04%), Lamda Development (-1,31%), Motor Oil (-1,85%), Jumbo (-1,73%), Mytilineos (-1,49%), Cenergy (-1,49%), ΔΕΗ (-2,44%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,79%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΦΒΜΕΖΖ (+9,96%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,89%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,65%), ΓΚΜΕΖΖ (+8,86%), Frigoglass (+9,55%) και Κλ. Ναυπάκτου (+8,41%). Οι τίτλοι των ΜΕΖΖ σε νέα ιστορικά υψηλά.