Καμία διόρθωση, καμία υποχώρηση: Η ανοδική αγορά του 2023 εκτός από μεγάλες αποδόσεις έχει διάχυση του ενδιαφέροντος, σταθερά υψηλούς τζίρους και ειδησεογραφία που κρατάει δεμένες τις τιμές με τα θεμελιώδη. Αυτήν τη φορά ήταν η σειρά της Alpha Bank να υποστηρίξει το αφήγημα της με υψηλότερους στόχους απόδοσης κεφαλαίων, κερδοφορίας και μερισμάτων.
Η αγορά κάθε άλλο παρά ασυγκίνητη έμεινε διευρύνοντας το ανοδικό σερί κρατώντας το ενδιαφέρον ακμαίο σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 130 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλάσιες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κρατώντας την αδρεναλίνη των εμπλεκομένων ψηλά.
Το μεγάλο κέρδος βέβαια είναι η αύξηση του βαθμού αποτελεσματικότητας της αγοράς, η ταχύτερη αφομοίωση νέων και το γρήγορο μάζεμα των διορθώσεων που έχει βάλει σε προβληματισμό όσα χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός αγοράς.
Πέρα από την εταιρική κερδοφορία και το οικονομικό περιβάλλον δείχνει ιδιαίτερα ευοίωνο στους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες: Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο ήταν θετική κατά 2,1%, ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από 2,8% και το ισοζύγιο πληρωμών δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης. Οι ταξιδιωτικές αφίξεις συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία οδεύοντας προς ένα νέο ρεκόρ και η σοβαρή μείωση των ενεργειακών τιμών σταδιακά περνάει και στην οικονομία.
Μπορεί να υπάρχει ακόμα χώρος για βελτιώσεις σε άλλους δείκτες δραστηριότητας ή επιδόσεων, ωστόσο δεν παραγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί θετικότερα από τους μέσους όρους της Ευρώπης. Ως εκ τούτου η επιδίωξη προς την επενδυτική βαθμίδα παραμένει μια ρεαλιστική στόχευση γεγονός που αποτυπώνεται εκτός από τις μετοχές και στα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τα οποία πλέον έχουν αποδόσεις κοντά σε αυτές των ισπανικών.
Το ανοδικό κρεσέντο συνεχίστηκε παρά την εμμονή των τεχνικών δεικτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Οι υπερτιμήσεις δεν είναι αμελητέες καθώς και σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφονται εντονότατες υπερβολές, ενώ και τα μηνιαία διαγράμματα έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής. Το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο ΧΑ από το 2007, ωστόσο η τότε διάρκεια του ήταν περίπου 2,5 χρόνια (2005 - 2007). Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπροστά του μόνο την αντίσταση των 1.371 μονάδων που αντιστοιχεί στα υψηλά του 2014.
Από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία επιπέδων δείκτη και κεφαλαιοποίησης καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση επισφαλή με βάση τις προβολές του παρελθόντος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ξαναγράφονται από την αρχή τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη με βάση τα ισχύοντα στις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς, καθώς οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2013 και 2015 έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και ανακολουθίες. Αν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις είναι υψηλό φάνηκε ότι σαν σενάριο εξαντλείται πολύ ήπια δίνοντας οριζόντιες κινήσεις, ευνοώντας την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους.