Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγάζει άμυνες παρά το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγάζει άμυνες παρά το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο και η οποία ξεκίνησε με ελεγχόμενες πιέσεις, με φόντο τον αρνητικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, στον απόηχο των νέων δασμών 25% που ανακοίνωσε πως θα επιβάλει από 2 Απριλίου ο πρόεδρος Τραμπ στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παρά το αρνητικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι αγοραστές μάζεψαν τις αρχικές απώλειες, γύρισαν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη και το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, με το πρόσημο της συνεδρίασης να κρίνεται στο τέλος.

Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει πως οι αγοραστές δεν θα παραδώσουν εύκολα τα πρόσφατα κεκτημένα και δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που ομαλοποιηθεί το διεθνές κλίμα, το ΧΑ να διεκδικήσει νέα υψηλά 14,5 ετών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «το ''έξυπνο χρήμα'' θα συνεχίσει να τοποθετείται στο ΧΑ, κάτι που επιβεβαιώνεται στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι όποιες διορθώσεις αποδεικνύονται βραχύβιες και αρκετοί επενδυτές συνεχίζουν να ''χτίζουν'' θέσεις, ενόψει της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης από τον FTSE Russell (ο οίκος έχει εντάξει το ΧΑ σε ''watch list'' από τον Σεπτέμβριο του 2024). Σύμφωνα με τα ''πονταρίσματα'' των τελευταίων ημερών, στις 8 Απριλίου, ο οίκος αναμένεται να ανακοινώσει ημερομηνία ένταξης της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές, μια εξέλιξη που ενισχύει το επενδυτικό αφήγημα. Το ενδεχόμενο αναβάθμισης λειτουργεί ως καταλύτης, όχι μόνο για την ψυχολογία, αλλά και για τη συμπεριφορά θεσμικών παικτών που αναζητούν έκθεση σε ελληνικές μετοχές. Άλλωστε όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα».

Συνάμα, υπάρχει η προσδοκία και για ένταξη σε λίστα παρακολούθησης και από τον οίκο MSCI, ενώ στις 18 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η «ετυμηγορία» της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Η ευρύτερη εικόνα της αγοράς, μαρτυρά ότι τα «πονταρίσματα» και το συστημικό ρίσκο που αναλαμβάνουν όσοι τοποθετούνται, εμφορείται από μεγάλες προσδοκίες που μόνο με αλλαγή status quo της αγοράς συνδέονται.

 Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.734,03 (-0,72%) και 1.749,55 μονάδων (+0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.746,18 μονάδες (-0,03%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 248 εκατ., από τα οποία τα 57 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Να σημειωθεί ότι σειρά «πακέτων» πέρασε στην Ideal (+2,22%).  Ειδικότερα, πέρασαν 22 «πακέτα» συνολικά 2,82 εκατ. μετοχών, ή το 5,6% της εισηγμένης, όλα στην τιμή των 6 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστές ήταν ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Πωλητές οι υφιστάμενοι παλιοί μέτοχοι.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Πειραιώς (+1,47%), ΔΑΑ (+2,29% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΟΠΑΠ (+1,41%), ΟΤΕ (+1,11%), Metlen (+1,86% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), TITC (+3,90%).

Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,04%), Eurobank (-1,92%), Εθνική (-2,05%), Viohalco (-1,30%), ΔΕΗ (-1,74%).

 Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, Αλουμύλ (+3,25%), Realcons (+2,77%), Παπουτσάνης (+2,71%) και ΟΛΠ (+2,64% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στον κλάδο «Εμπόριο», οι 45.502.500 (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας «ΦΑΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (-2,77%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΦΑΙΣ» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €4,70. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.