Χρηματιστήριο Αθηνών: Δασμοί και FTSE Russell έφεραν «βουτιά» 2,69%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δασμοί και FTSE Russell έφεραν «βουτιά» 2,69%

Σε αρνητικό πρόσημο επέστρεψε σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές διεθνώς αποτιμούν τους επιπρόσθετους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ στην Κίνα και την ανταπάντηση της ασιατικής χώρας (η Κίνα απάντησε με 84%, στο δεύτερο κύμα δασμών με επιβάρυνση 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο), με τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο να επιστρέφει στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, αλλά και να δίνει σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Σύμφωνα με αναλυτές, «όλα δείχνουν ότι οι εμπορικές εντάσεις που έχει προκαλέσει η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, θέτοντας πλέον σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Η βίαιη πτώση των τιμών, η συνεπακόλουθη ισχυρή αντίδραση και η νέα επιστροφή των πιέσεων, επιβεβαιώνουν ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας, περιορισμένης ορατότητας και γενικά ανασφάλειας και εκνευρισμού. Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέο καθεστώς γεωοικονομικής αστάθειας. Οι δασμοί του Τραμπ δεν είναι μόνο οικονομικό πλήγμα, είναι στρατηγική μετατόπιση. Οι χρηματαγορές ήδη αναπροσαρμόζονται σε αυτό το νέο περιβάλλον, με επίκεντρο την ασφάλεια και την απόσυρση από ρίσκο. Οι επενδυτές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για μακρά περίοδο αστάθειας. Η εποχή της σταθερότητας τελείωσε, η αποπαγκοσμιοποίηση είναι πια εδώ. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να παραμείνουν εκτός αγοράς».

Σταθερά στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα και με τα συνήθη 5-7 blue chips να ακολουθούν, επίσης υπό την πίεση νέου κύκλου πωλήσεων, κυρίως από την πλευρά διαχειριστών ξένων funds.

Περαιτέρω πιέσεις στην ψυχολογία όσων δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, άσκησε και η απόφαση του οίκου FTSE Russell να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση του εγχώριου χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές, όπως έδειχναν να είχαν προεξοφλήσει οι επενδυτές, ειδικά μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και από τη Moody’s.

Αρνητικό το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να τιμολογούν τον αντίκτυπο των νέων εξελίξεων και να αποφεύγουν την ανάληψη σημαντικού επενδυτικού ρίσκου.

Στον «χρησμό» της Standard and Poor’s στρέφεται πλέον η προσοχή, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 18 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία με «BBB-» και θετικό outlook.

Με τα παραπάνω δεδομένα και σύμφωνα με χρηματιστές, «κυρίως δύο είναι οι τακτικές που ακολουθούνται για την ώρα. Η μία αφορά αυτούς που βλέπουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία ρευστοποίησης θέσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, θεωρώντας πως η ''ταλαιπωρία'' των αποτιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη εκείνους που προσβλέπουν σε προοπτική σταδιακής εκτόνωσης της ακραίας πτωτικής έντασης».

H DBRS αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒΒ, από ΒΒΒ (low), ενώ διατήρησε το outlook σταθερό. Η DBRS επίσης ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε το αξιόχρεο της Eurobank, με την αξιολόγηση στο ΒΒΒ, από ΒΒΒ (low), θέτοντας παράλληλα θετικό outlook, έναντι σταθερού προηγουμένως.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.496,42 μονάδες (-4,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.528,34 μονάδες (-2,69%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 258,5 εκατ., από τα οποία τα 22,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-4,78%), Viohalco (-6,18%), Cenergy (-4,02%), TITC (-5,99%), Πειραιώς (-5,04%). Με θετική ημερήσια μεταβολή οι ΟΠΑΠ (+0,51%), OPTIMA BANK (+4,17%), Aegean Airlines (+0,18%) και ΟΤΕ (+0,75%).