Συνέχεια στη διορθωτική πορεία που ξεκίνησε χθες, έδωσε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεαζόμενο τόσο από το συνεχιζόμενο, ήπιο, «profit taking», όσο και από το επιφυλακτικό κλίμα, που δείχνει να διατηρείται στις διεθνείς αγορές.
Τελευταία συνεδρίαση Μαΐου και 5μήνου και στο Χ.Α. ήταν περισσότερο από ευδιάκριτη η διάθεση μερικής κατοχύρωσης σημαντικών κερδών. Ωστόσο, συνεχίστηκε το ενδιαφέρον για επιμέρους μετοχές, σε όλο το εύρος του ταμπλό και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση. Η αγορά βρίσκεται σε φάση επανεκτίμησης δεδομένων μετά το ράλι που κατέγραψε μετά τις εκλογές, την ώρα που το θετικό κλίμα σε επίπεδο ειδησεογραφίας συνεχίζεται, με ανακοινώσεις deals και ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Όλες οι έως τώρα διορθώσεις είναι βραχύβιες και σημάδι υγείας. Από την άλλη, έως τις 25 Ιουνίου που η νέα εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει το momentum των επόμενων ετών, υπάρχουν αρκετές συνεδριάσεις, οπότε η αγορά εξυπακούεται πως πρέπει να πάρει «ανάσες» και να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Η μεσοπρόθεσμη τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ευοίωνη. Επομένως, η όποια υποχώρηση, ίσως δώσει την ευκαιρία να πάρουν θέσεις, όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν εκτός αγοράς, με τους αναλυτές να «βλέπουν» περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους, ακόμα και αν αρκετές μετοχές κινούνται σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά.
Από την άλλη, οι ξένοι οίκοι παραμένουν θετικοί για την Ελλάδα και για πολλούς κλάδους της αγοράς, εκτιμώντας ότι το έτος θα είναι, εκτός απροόπτου, εξαιρετικό για το Χ.Α. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος τοποθετεί τη χώρας μας σε επίπεδο «Ba3 με θετικές προοπτικές», αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες.
Η Moody’s εξακολουθεί να διατηρεί θετικές τις προοπτικές σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα και σταθερές σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. H αξιολόγηση των καταθέσεων των τριών πρώτων είναι «Ba2», ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς είναι μια βαθμίδα χαμηλότερα, σε «Ba3».
Εν τω μεταξύ, η Axia Research επισημαίνει τις εντυπωσιακές επιδόσεις των τραπεζών από την αρχή του έτους και εξηγεί ότι αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα καθοδηγείται από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τους και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα.
Η Axia Research στην έκθεσή της επιβεβαιώνει τις συστάσεις «buy» για τις τράπεζες και προτείνει νέες αυξημένες τιμές - στόχους. Για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή - στόχο στα 2 ευρώ, από 1,8 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2 ευρώ, από 1,8 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 7,2 ευρώ, από 5,5 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,4 ευρώ, από 3,1 ευρώ προηγουμένως.
Επιστρέφοντας στα «υπόλοιπα» της σημερινής συνεδρίασης, σημειώνεται ότι στο κλείσιμο πραγματοποιήθηκε το rebalancing στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του MSCI. Autohellas και Ελλάκτωρ εισέρχονται στον Small Cap (χωρίς αλλαγές ο MSCI Standard Greece).
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.226,78 (+0,14%) και 1.216,08 μονάδων (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.218,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,52%, ενώ ο τζίρος, λόγω και του rebalancing, αυξήθηκε στα 321 εκατ., από τα οποία τα 14,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 12,31%. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+1,32%), Viohalco (+1,22%), Quest (+1,21%), Motor Oil (+2,29%) και Μυτιληναίο (+1,45%). Από τους τίτλους που υστέρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,42%), Eurobank (-1,88%), Lamda Development (-1,16%), Jumbo (-2,25%), Εθνική (-3,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,46%), ΕΛΧΑ (-1,52%), ΕΥΔΑΠ (-3,97%) και Σαράντη (-4,38%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Κέκροψ (+16,13%), Άβαξ (+6,55%), Intralot (+4,92%), Lavipharm (+4,80%) και Μοτοδυναμική (+4,29%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Πλαστικά Θράκης διαπραγματεύτηκαν χωρίς το υπόλοιπο του μερίσματος ύψους 0,18341 ευρώ ανά μετοχή και ο τίτλος υποχώρησαν λίγο πάνω από 2%.