Η αναιμική εικόνα αγοραστικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με το ΧΑ να φυλλορροεί στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες μικρότερες του 1%. Το «μαρτύριο» της σταγόνας για τους αγοραστές αποδίδεται στη στάση αναμονής που τηρούν επενδυτικά κεφάλαια αυτήν την περίοδο ενόψει των μεγάλων δημόσιων προσφορών και αυξήσεων κεφαλαίου που θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Η στάση αυτή επιτείνεται και από δύο ακόμα λόγους.
Αφενός για τον ασαφή προσδιορισμό της αγοράς η οποία τοποθετείται ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές αφετέρου στην αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών των ΗΠΑ όπως προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές που θα επικρατήσουν μετά το Νοέμβριο.
Η αναποφασιστικότητα της Αγοράς να τιμολογήσει τα καλά νέα από το μέτωπο της εγχώριας εταιρικής κερδοφορίας ή των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων θα αλλάξει ενδεχομένως με την εμφάνιση ενός πιο ισχυρού καταλύτη που θα έχει ισχυρότερο επιδραστικό αποτύπωμα την ψυχολογία των εμπλεκομένων. Πιθανόν, η αφορμή θα πρέπει να αναζητηθεί είτε στην απόφαση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο, είτε σε κάποια επιχειρηματική κίνηση μεγάλου βεληνεκούς. Ειδάλλως η αντίδραση της αγοράς θα έρθει από τη «φθήνια» του ταμπλό και αφού τα τεχνικά στοιχεία υποδείξουν σημάδια βραχυπρόθεσμης υπερβολής.
Κεντρικό οικονομικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας αποτελεί η απόφαση της FED για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση 25 μονάδων βάσης με πιθανότητα 87% δίνοντας και μια μικρή πιθανότητα για μείωση 50 μονάδων βάσης, ενώ για το υπόλοιπο της χρονιάς οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων 115 μονάδων βάσης. Αποφάσεις επιτοκίων έχουν μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (19/09) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/09). Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών καθώς και τα σχόλια που αφορούν την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς αναμένεται να μπουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διαμορφώνοντας κλίμα και ψυχολογία σε μια συγκυρία που η μεταβλητότητα δείχνει έτοιμη να επιστρέψει στο προσκήνιο.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι μετά την απώλεια των 1.425 μονάδων. Η διαγραμματική εικόνα έχει γύρει σημαντικά υπέρ των απαισιόδοξων και παρά το κλείσιμο του ανοδικού χάσματος που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από τις 14 Αυγούστου (1.404-1.408) η κατεύθυνση δεν έδειξε να μεταβάλλεται ιδιαίτερα ως προς τη φορά της. Από την Τετάρτη και ο MACD έχει προσχωρήσει στο κλαμπ των πωλητών και το σενάριο προσέγγισης του ΚΜΟ-200 ημερών που βρίσκεται στις 1386 μονάδες φαίνεται να αποκτάει βάσιμες πιθανότητες.
Με τους ταλαντωτές να έχουν ακόμα περιθώριο ανοχής ως προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών η εξέλιξη αυτή δείχνει ως η επικρατέστερη βραχυπρόθεσμα. Για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσμα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 μονάδων ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1450 μονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές μετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία. Η αντίδραση της Παρασκευής δεν έβγαλε ένταση στις συναλλαγές και ενδεχομένως να αποτελεί ένα μικρό διάλειμμα στην κατά τα άλλα αδύναμη εικόνα του Γενικού Δείκτη.