Μετρημένες κινήσεις και μικρό προβάδισμα των πωλητών, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, με τους αγοραστές να προσπαθούν να απορροφήσουν την προσφορά από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, τις 1.300 μονάδες του γενικού δείκτη να επιβεβαιώνουν τον ρόλο της κοντινής στήριξης, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Όλα τα παραπάνω άλλαξαν στο ελληνικό χρηματιστήριο στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, όπου η αντεπίθεση των αγοραστών είχε σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του γενικού δείκτη σε θετικό πρόσημο και το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας.
Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.302,66 μονάδες (-0,63%), η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στις 1.311,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,06%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75 εκατ., από τα οποία τα 1,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,43%.
Προς το παρόν και παρά την επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό, η εγχώρια αγορά δείχνει διάθεση διακράτησης των 1.300 μονάδων, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα τέσσερα κλεισίματα του νέου έτους.
Από την άλλη, το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα τηρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο, αν τα μάκρο που ανακοινώνονται στο εξωτερικό, όπως η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat που έδειξε αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, διατηρήσουν το επιφυλακτικό κλίμα στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,7% (3% τον Νοέμβριο), ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% (2,4% τον Νοέμβριο), έναντι εκτίμησης για 3%. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα και στον οποίο εστιάζει η ΕΚΤ, υποχώρησε στο 3,4% ετησίως, από το 3,6% του Νοεμβρίου όπως περίμεναν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «στο ξεκίνημα του νέου έτους, η εγχώρια αφορά δείχνει αντοχές διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, ενώ η εναλλασσόμενη κινητικότητα σε τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, διατηρεί το αυξημένο ενδιαφέρον στο ταμπλό. Το μόνο που μπορεί να χαλάσει το καλό momentum της ελληνικής αγοράς είναι μια ενδεχόμενη σοβαρή επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, καθώς σε καμιά περίπτωση μια αγορά του εκτοπίσματος της ελληνικής, δεν μπορεί να πάει επί μακρόν κόντρα στην πορεία διεθνών δεικτών.
Την ίδια ώρα, οι βραχύβιες διορθώσεις δημιουργούν ευκαιρίες εισόδου, αποφορτίζουν τα διαγράμματα και φορτίζουν τους κωδικούς με ρευστότητα. Σε διορθωτικές κινήσεις της αγοράς, αγοράζουμε τίτλους που ήδη έχουν κινηθεί σε μια ανοδική τάση και που ήδη αποδίδουν και δικαιολογούν περαιτέρω υποστηρικτικές αγορές. Διότι είναι ακριβώς αυτοί που έχουν κάποιον λόγο να προτιμώνται στο ταμπλό, όπως αντίστοιχα έχουν κάποιον λόγο οι τίτλοι που δεν προτιμώνται».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Viohalco (+2,65%), Autohellas (+1,08%) και ΔΕΗ (+3,12%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Quest (-1,44%), Jumbo (-1,29%), Ελλάκτωρ (-2,21%) και ΕΛΧΑ (-1,63%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Unibios (+9,23%), Q&R (+9,14%), Εβροφάρμα (+8,76%) και Space (+4,62%).