Οι αγοραστές επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι αγοραστές αυτοί είναι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό των οποίων τα επενδυτικά χαρακτηριστικά είναι ιδιαίτερα, είναι ποιοτικά και έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τι είναι όμως αυτό που τους προσελκύει σήμερα;
Οι επενδυτές είναι σαν τις μέλισσες που προσελκύονται από τα αρωματικά άνθη κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Όπου τα αρώματα άνθη είναι οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρά χρηματοοικονομικά δεδομένα και ενδιαφέρουσες προοπτικές. Και η άνοιξη, είναι ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνονται deals.
Η προηγούμενη μαζική είσοδος κεφαλαίων στο Χρηματιστήριου Αθηνών είχε καταγραφεί το 2021. Τότε είχαν πραγματοποιηθεί τρεις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ, στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1,38 δισ. ευρώ, η Alpha Bank είχε συγκεντρώσει 800 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ είχε αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 1,35 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή κορυφαίων funds από το εξωτερικό όπως είναι η CVC Capital που είχε λειτουργήσει σαν «cornerstone» επενδυτής αποκτώντας το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, η European Βank for Reconstruction & Development αποκτώντας το 2,2% των μετοχών, καθώς και τα Oak Hill, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon Investments, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors και άλλα.
Και οι τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είχαν κοινά χαρακτηριστικά. Τα αντληθέντα κεφάλαια, αποσκοπούσαν στον μετασχηματισμό των εταιρειών και το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων από το παρελθόν τους. Ένα παρελθόν που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τον Μάιο του 2019 η ΔΕΗ αντιμετώπιζε το κίνδυνο κατάρρευσης της, με τη μετοχή της να βρίσκεται πέριξ των 1,40 ευρώ. Αλλά και η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθούσαν από το 2016 να ξαναβρούν ματαίως τον βηματισμό τους.
Έκτοτε δεν είχαμε δει μια αντίστοιχη εισβολή ποιοτικών θεσμικών κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο, αν εξαιρεθεί η στρατηγική είσοδος στην Ελλάδα της Thrivest Holdings (Εξάρχου, Μπάκος Καϋμενάκης), που οδήγησε στην εξαγορά της Intrakat, της Παγκρήτιας Τράπεζας, της ΑΚΤΩΡ και στην είσοδο του επενδυτικού σχήματος στην Τράπεζα Αττικής με σκοπό την μετατροπή της στον 5ο τραπεζικό πυλώνα.
Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε και πάλι στον αστερισμό στρατηγικών deals, που απέδειξαν αφενός πως τα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί στη ΔΕΗ και στην Alpha Bank, πραγματικά άλλαξαν την πορεία των εταρειών και αφετέρου πως οι συμφωνίες είναι πλέον ουσιαστικές με αποτύπωμα ισχυροποίησης και κερδοφορίας.
Έτσι η ΔΕΗ εξαγόρασε την Εnel Romania έναντι τιμήματος 1,26 δισ. ευρώ και την Κωτσόβολος. Ο όμιλος της Mytilineos Energy & Metals, εξαγόρασε το 100% της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ και τις Watt+Volt, της Unison, της Volterra και της EfaEnergy. Η θυγατρική της Intracom Holdings, Intracom Properties εξαγόρασε το 46,59% της εισηγμένης ΚΛΜ ((Κουκλίνας – Λάππας). Η BriQ Properties συγχωνεύτηκε δια απορροφήσεως με την Intercontinental International AEEAΠ. Η Attica Group συγχωνεύτηκε δια απορροφήσεως με την ΑΝΕΚ. Η Motor Oil εξαγόρασε το 100% της «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε». Η Ideal Holdings εξαγόρασε το 100% της «Αττικά Πολυκαταστήματα».
Ωστόσο, τον καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση ισχυρών αγοραστών, διαδραμάτισαν οι αποεπενδύσεις του ΤΧΣ από την Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Η στρατηγική συνεργασία της πρώτης με την UniCredit και η υπερκάλυψη της προσφοράς των μετοχών της δεύτερης, από την πλευρά της αφρόκρεμας των ξένων θεσμικών επενδυτών, επισφράγισαν το εισιτήριο των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται σήμερα στο +11% από την τιμή που έγινε το deal με την UniCredit και ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα στο +16,5% από την τιμή στην οποία πωλήθηκε ππο ημερών το 22% των μετοχών της τράπεζας στους ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές.
Τι δείχνει αυτό; Ότι οι αγοραστές δεν ικανοποιήθηκαν από τον αριθμό των μετοχών που έλαβαν μέσα από τη διαδικασία του book building και θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα «χαρτιά».
Και τι σημαίνει ακόμα; Ότι μέσω των υψηλότερων αποτιμήσεων των τραπεζών, τιμολογούνται ακόμα πιο ακριβά και οι προοπτικές της χώρας. Αφού ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της προοπτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Παράλληλα τα κεφάλαια που διατίθενται για τις τράπεζες, αποτελούν μια ισχυρή παρακαταθήκη για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, για την είσοδο του Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ και για τη διάθεση μετοχών της HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ) από το Δημόσιο και τον Όμιλο Λάτση.
Βέβαια, το άρωμα των αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών δε θα πρέπει να παρασύρει τους μικροεπενδυτές. Οι συγκεκριμένοι θεσμικοί επενδυτές είναι μαραθωνοδρόμοι. Έχουν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους μεθόδους για να τους επιτύχουν. Και φυσικά έχουν τους δικούς τους χρόνους. Οι μικροπεπενδυτές δεν πρέπει να στοχεύουν να τους κερδίσουν. Αρκεί να τους ακολουθήσουν. Ή να διακρίνουν τους επόμενους στόχους τους, οι οποίοι δεν είναι και πολλοί.