Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατοχύρωση κερδών και απώλειες 0,14%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατοχύρωση κερδών και απώλειες 0,14%

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε το ανοδικό momentum στο Χ.Α., η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έστω και αν στο δεύτερο μισό των συναλλαγών επικράτησαν οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, επηρεάζοντας και το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, το κλίμα παραμένει θετικό και το αγοραστικό ενδιαφέρον σφριγηλό, καθώς εξέλειπε η επιφυλακτικότητα που αφορούσε τα «πακέτα» πώλησης του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, επαναφέροντας τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Σύμφωνα με αναλυτές, «η άνοδος του γενικού δείκτη που ξεκίνησε από τον προηγούμενο μήνα δείχνει να έχει δυναμική, δημιουργώντας προσδοκίες για κίνηση ψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων έως τα τέλη του έτους».

Επιπλέον, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι ξεκίνησε μία διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλό, συμπεριλαμβάνοντας και περισσότερες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, αν δεν υπάρξει κάποιο τροχοπέδη από κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη, στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει κερδίσει τρεις επενδυτικές βαθμίδες, ενώ επίκειται παρόμοια κίνηση από τη Fitch εντός του 2023 και από τη Moody’s τους πρώτους μήνες του 2024, είναι σαφές ότι τα εγχώρια επενδυτικά assets «αλλάζουν πίστα».

Ο τραπεζικός κλάδος πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» από το 2010 και εντεύθεν, όμως τώρα «τρέχει» προς την κανονικότητα, παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία, ενώ ετοιμάζεται να γυρίσει μέρισμα στους μετόχους μετά από πολλά χρόνια ανομβρίας.

Εν μέσω όλων των ανωτέρω, σημαντικό ρόλο στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, αναμένεται να παίξει η αυριανή συνεδρίαση, όταν και θα μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Εθνικής και κάποιοι «γρήγοροι» παίκτες, δεν αποκλείεται να σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη. Αμέσως μετά θα διαφανεί αν οι δυνάμεις της αγοράς, που «απελευθερώθηκαν» από τις τελευταίες τραπεζικές εξελίξεις, θα επανακτήσουν τον έλεγχο της τάσης.

Αποτελέσματα εισηγμένων και πορεία οικονομίας μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο. Τα κέρδη τρίτου τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί είναι ικανοποιητικά, ενώ γεμάτη από ανακοινώσεις είναι και η εβδομάδα που ξεκίνησε.

Τεχνικά και σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο δείκτης κινείται προς τις 1450, με πρώτη στάση τις 1330 μονάδες.

Η Deutsche Bank βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας τις τιμές - στόχους και διατηρώντας τις περισσότερες από τις συστάσεις αμετάβλητες. Πιο συγκεκριμένα, η Deutsche διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη Eurobank με νέα τιμή - στόχο στα 2,40 ευρώ, από 2,05 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,15 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση «hold» για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 3,95 ευρώ από 3,30 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζεται με σύσταση «buy», από «ουδέτερη» με νέα τιμή - στόχο στα 8,30, από 7,10 ευρώ προηγουμένως, καθιστώντας την κορυφαία επιλογή στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, εντολή στις  Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Société Générale να διοργανώσουν investor calls για την έκδοση Senior ομολόγου έδωσε η Eurobank. Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον αναλόγως με τις συνθήκες της αγοράς, ενώ θα καταστεί διαθέσιμη η σχετική παρουσίαση σε επενδυτές.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.260 (+0,76%) και 1.245,38 μονάδων (-0,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.248,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 138 εκατ., από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+1,96%), Viohalco (+3,11%), Mytilineos (+1,86%), ΕΛΧΑ (+2,12%), ΟΤΕ (+1,50%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,45%). Οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-1,20%), Πειραιώς (-2,99%), Ελλάκτωρ (-1,12%), HelleniQ Energy (-2,28%), Lamda Development (-1,94%), Aegean Airlines (-1,67%) και Σαράντη (-1,29%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι MIG (+16,59%), Κέκροψ (+12,39%), Moda Bagno (+6,30%) και Τρ. Ελλάδος (+6,67%).