Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,19% και μια ανάσα από τις 1.500 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,19% και μια ανάσα από τις 1.500 μονάδες

Συνεδρίαση - προσπάθεια επιστροφής του γενικού δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, η σημερινή, που μάλλον έμεινε στην μέση, καθώς λίγοι ήταν οι δεικτοβαρείς τίτλοι που έδωσαν βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχτούν οι επόμενες συνεδριάσεις στο Χ.Α., αν θα γίνει προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών 14 ετών, ή αν θα πάμε σε βαθύτερη διόρθωση, πάντα σε συνδυασμό με το διεθνές κλίμα που δείχνει σχετικά διαφοροποιημένο και πιο επιφυλακτικό, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα κινείται με χαμηλή ορατότητα τόσο από πλευράς γεωπολιτικής όσο και οικονομίας.

Στις 20 του τρέχοντος μήνα αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, με σύσσωμους τους αναλυτές να αδυνατούν να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα, και με τις αγορές να έχουν εισέλθει σε μια ιδιότυπη αναμονή, που μόνο διάθεση αύξησης μετοχικού ρίσκου δεν φέρνει.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ΕΚΤ στις 30 του τρέχοντος μήνα.

Η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στις διεθνείς αγορές, μπορεί, προς το παρόν, να μην προκαλεί μαζικές ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, όμως εκφράζονται φόβοι ότι μια στροφή των διεθνών επενδυτών σε τακτική «risk-off», μπορεί να περιορίσει τις εισροές διεθνών κεφαλαίων που χρειάζεται η εγχώρια αγορά για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική της, ή και να φέρει ελεγχόμενες εκροές, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Για τον τραπεζικό δείκτη, πρώτο τεχνικά ζητούμενο είναι η επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 1.370 – 1.372 μονάδων, κίνηση που θα επαναφέρει σε «δράση» τα χαρτοφυλάκια που πήραν τα κέρδη τους και παραμένουν σε ρόλο θεατή, περιμένοντας μεγαλύτερης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Σαφώς πιο επιφυλακτική, σήμερα η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε και η συναλλακτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC (+3,49%), «η θυγατρική της, Titan America SA, που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του Ομίλου στις ΗΠΑ, υπέβαλε δήλωση εγγραφής μέσω του εντύπου F-1 (‘Registration Statement’) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η ολοκλήρωση της προσφοράς εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και δεν υπάρχει εγγύηση σχετικά με το αν, ή πότε θα πραγματοποιηθεί, καθώς και για το οριστικό μέγεθος, ή τους λοιπούς όρους της προσφοράς. Η Titan America έχει υποβάλει αίτηση για την εισαγωγή των κοινών μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο ‘TΤΑΜ’. Η αρχική δημόσια προσφορά (‘IPO’) σχεδιάζεται να περιλαμβάνει μία πρωτογενή προσφορά από την Titan America, καθώς και μία δευτερογενή πώληση από την TITC. Οι Citigroup και  Goldman Sachs ενεργούν ως βασικοί συντονιστές της προτεινόμενης προσφοράς. Οι BofA Sec., BNP Paribas, Jefferies, HSBC, Societe Generale και Stifel ενεργούν ως διαχειριστές της προτεινόμενης προσφοράς».

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo (+0,24%), «οι πωλήσεις του ομίλου κατά τη διάρκεια του 2024, αυξήθηκαν κατά 6,3% περίπου, σε σχέση με το 2023, ξεπερνώντας την αναθεωρημένη πρόβλεψη που είχε θέσει η διοίκηση, για ελάχιστη αύξηση των πωλήσεων κατά 4%. Ο τελευταίος μήνας του 2024, έκλεισε για τον όμιλο με αύξηση των πωλήσεων κατά 2% περίπου, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Κάθε προσπάθεια διατύπωσης προβλέψεων και εκτιμήσεων για την πορεία των μεγεθών της νέας χρονιάς, είναι δύσκολη και στερείται φερεγγυότητας. Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι μία πρώτη εκτίμηση για το 2025, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μετά το πρώτο τετράμηνο».

Επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan, διατηρώντας τη σύσταση «overweight» με «οδηγούς», όπως τονίζει, τη νέα κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας με ανάπτυξη άνω του 2%, την καλύτερη στην Ευρωζώνη, τους υγιείς πλέον ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, τις αυξανόμενες αποδόσεις κεφαλαίου του κλάδου, που θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Όπως εκτιμά, τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στις ελληνική αγορά.

Η JP Morgan στέκεται για μία ακόμη φορά στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι φθηνές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ειδικά σε όρους μερισματικής απόδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς στις 10 κορυφαίες της επιλογές από την περιοχή  CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), καθώς θεωρεί πως είναι η φθηνότερη στον κλάδο με το P/E κάτω του 5x, ενώ εκτιμά πως η μερισματική της απόδοση θα κινηθεί στο 8%. 

Εκρηκτική ήταν η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη νέα 10ετή έκδοση του ελληνικού δημοσίου, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να ξεπερνούν τα 40,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερες από 10 φορές το ζητούμενο ποσό. Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τελικά 4 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να υποχωρεί στην περιοχή του  mid swap +102 μ.β (περί του 3,6%). Η αρχική καθοδήγηση για την τιμολόγηση της έκδοσης είχε τοποθετηθεί στην περιοχή του mid swap +107 μονάδες βάσεις (δηλαδή περί το 3,65%).

Ως ανάδοχοι τις έκδοσης ενήργησαν οι BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα, και Societe Generale. Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035. 

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.498,76 μονάδες (+0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.493,11 μονάδες (+0,19%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116,5 εκατ., από τα οποία τα 15,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο οι Lamda Development (-1,93%), Cenergy (-1,01%) και ΟΤΕ (-1,15%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΟΠΑΠ (+2,18%), OPTIMA (+1,57%), TITC (+3,49% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που άλλαξε έδρα).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ATEK (+9,26%), Άβαξ (+6,89%), Aktor (+3,47%) και Λούλη (+3,16%). Υψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 27,00 ευρώ έκλεισε ο ΟΛΘ (+1,11%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 4.523.066 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας «ΙΛΥΔΑ Α.Ε.» (-1,63%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 13.569.198.