Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ήταν αυτή που έδωσε τη δύναμη στους αγοραστές ώστε να επικρατήσουν τελικά έναντι των πωλητών. Στο πρώτο μισό των συναλλαγών οι πωλητές διατήρησαν οριακό προβάδισμα και στο δεύτερο μισό οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, τα οποία και διατήρησε μέχρι τέλους, την ώρα που συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα από το εξωτερικό, αλλά και η διαδικασία δημόσιας εγγραφής του «Ελ. Βενιζέλος».
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.346,76 (-0,31%) και 1.358,19 μονάδων (+0,54%) και έκλεισε στις 1.355,12 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,31%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Εν τω μεταξύ, απόλυτα επιτυχημένη ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 4 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι αναμενόταν, καθώς διαμορφώθηκε κοντά στο 3,45%, ενώ το guidance κατά το άνοιγμα το βιβλίου προσφορών το πρωί ήταν για ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριο αναλυτή, «η χρηματιστηριακή αγορά είναι φορτωμένη με σημαντικά κέρδη, τόσο από το 2023, όσο και από τον πρώτο μήνα του 2024, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει διόρθωση, η οποία θα λειτουργήσει θετικά, ενισχύοντας τους κωδικούς με νέα ρευστότητα, ανατροφοδοτώντας το ανοδικό momentum και δίνοντας την ευκαιρία εισόδου σε επενδυτές που έχουν μείνει έξω από την αγορά, με αυξημένα πιστωτικά υπόλοιπα.
Από την άλλη, οι μέχρι τώρα διορθώσεις δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α., οπότε αρκετοί επενδυτές χρειάζονται ρευστότητα για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη και εμβληματική νέα εισαγωγή».
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη κλείνει ο «κύκλος» της δημόσιας εγγραφής του «Ελ. Βενιζέλος», με το βιβλίο προσφορών να έχει υπερκαλυφθεί κατά αρκετές φορές από τους εγχώριους και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Μάλιστα, η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά από την πρώτη ημέρα των εγγραφών. Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί η τιμή διάθεσης των μετοχών.
Η εν λόγω διαδικασία έχει βαρύνουσα σημασία για το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, για πολλούς λόγους. Αρχικά, θα «προστεθούν» αρκετά εκατομμύρια ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α, ενώ είναι η «τέλεια αφορμή» για να «διαφημιστεί» το ελληνικό χρηματιστήριο στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης.
Θετικό ήταν το μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες από το roadshow που διοργάνωσε η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με την ίδια να δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα με τη στάση «overweight» που τηρεί στον κλάδο. «Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεχωρίσουν και το 2024» εκτιμά η Piraeus Sec. Η τιμή - στόχος για τη μετοχή της Alpha Bank είναι στα 2,6 ευρώ (από 2,15 ευρώ), για τη μετοχή της Εθνικής είναι στα 8,80 ευρώ (από 8,0 ευρώ) και για τη μετοχή της Eurobank στα 2,6 ευρώ (από 2,20 ευρώ).
Νέα υψηλότερη τιμή - στόχο, στα 17,4 ευρώ, από 12,2 ευρώ προηγουμένως, δίνει η Optima Bank για τη μετοχή της ΔΕΗ, με σύσταση «buy».
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να χαρίζουν τα περισσότερα κέρδη και τους τίτλους των ΜΕΖΖ να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Πειραιώς (+4,53%), Aegean Airlines (+2,61%), Lamda Development (+3,24%), ΔΕΗ (+1,17%) και ΕΛΧΑ (+1,27%).
Με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,01%) και HelleniQ Energy (-1,48%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Δομική Κρήτης (+16,88%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+10%), ΦΒΜΕΖΖ (+9,99%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,91%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,71%) και Frigoglass (+9,74%).