Χωρίς κάποια διάθεση αλλαγής στη συναλλακτική δραστηριότητα όσο και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι αντισυμβαλλόμενοι, ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., παρά το χθεσινό νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street, αλλά και τη θετική εικόνα σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από την άλλη, δεν έλειψαν και σήμερα οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον γενικό δείκτη, όπως και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Αν και στο εξωτερικό αρχίζει να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 μ.β. που ήταν το αρχικό σενάριο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αγορές μετοχών, στο ελληνικό χρηματιστήριο η συσσώρευση, οι επιλεκτικές κινήσεις των traders και το στενό εύρος διακύμανσης του γενικού δείκτη, παραμένουν τα κύρια χαρακτηρίστηκα, κάτι που δύσκολα θα αλλάξει μέχρι το triple witching Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή στην αγορά παραγώγων.
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel. Η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Viohalco μεταφέρεται στον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), η Intralot αναβαθμίζεται στον Mid Cap και η Interlife στον Micro Cap. Οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Lavipharm, Premia Properties, Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.
Σύμφωνα με την Beta Sec., «πρώτο ζητούμενο είναι να επανέλθουν στην κανονικότητα οι ημερήσιοι τζίροι της αγοράς, ώστε να γίνει πιο πειστική ενδεχόμενη συνέχιση της ανόδου των τελευταίων συνεδριάσεων. Το πρώτο επίπεδο αντίστασης είναι οι 1.436 μονάδες, αλλά το πραγματικό δύσκολο επίπεδο που θα πρέπει να διασπάσει ο δείκτης για επάνοδο σε ανοδική πορεία είναι οι 1.450 μονάδες».
Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνοντας πως «τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, η σταθεροποίηση των μακροοικονομικών των ΗΠΑ που ''σφραγίζει'' την εκείθεν μείωση επιτοκίων και η επιστροφή των βασικών δεικτών στο NYSE σε νέα ιστορικά υψηλά, κάποια στιγμή θα έχουν απήχηση και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό. Βραχυπρόθεσμα, η προσοχή των traders θα επικεντρωθεί στο αναμενόμενο placement της ΕΤΕ, την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου (23/9) και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης (με ΑΜΚ και r/s) της ΑΤΤ – Παγκρήτιας».
Εν τω μεταξύ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το εξαετές πράσινο ομόλογο της Eurobank, με δικαίωμα ανάκλησης στα πέντε έτη με την προσφορά να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ. Η τιμολόγηση του ομολόγου θα γίνει στο επίπεδο των MS+180 μονάδες βάσης. Το ύψος της έκδοσης καθορίστηκε στα €850 εκατ. και το κουπόνι θα είναι σταθερό έως τις 24/9/2029.
Ο γενικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί μέχρι τις 1.421,15 (-0,17%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.429,79 μονάδων (+0,43%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 99,5 εκατ., από τα οποία τα 23,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο η ΕΥΔΑΠ (-1,42%). Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,42%), Εθνική (+1,03%), Lamda Development (+1,97%), Jumbo (+1,81%), Metlen (+1,02%), Cenergy (+2,08%), TITC (+2,65%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,54%), Profile (+2,40%), Attica Group (+2,18%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,09%).