Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,75% και «άλμα» πάνω από τις 1.455 μονάδες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,75% και «άλμα» πάνω από τις 1.455 μονάδες

Συνεδρίαση επιλεκτικών αγορών, αυτή που έλαβε χώρα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όμως οι λίγες προσπάθειες των αγοραστών σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποδείχθηκαν ικανές να κλείσουν τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος και υψηλότερα των 1.455 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.446,73 (-0,01%) και 1.458,99 μονάδων (+0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.457,74 μονάδες (+0,75%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107 εκατ., από τα οποία τα 19,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Σε «θέση οδηγού» σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2% του τραπεζικού δείκτη.

Εν τω μεταξύ, χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο από αναλυτές και αγορές, με τη δεύτερη μείωση του τρέχοντος κύκλου να παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. επιβεβαίωσε ότι η εγχώρια αγορά παραμένει επιφυλακτική, από την πρόσφατη ανακοίνωση επιβολής έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγικών εταιρειών και πολύ περισσότερο από την, παρατεταμένα, αδύναμη εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς «μετρούν» τα πιθανά αποτελέσματα μιας εκλογικής νίκης Τραμπ, όμως σε μία «ρηχή» αγορά όπως το Χ.Α., ακόμα και λίγες εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς τίτλους, μπορούν να διαμορφώσουν θετικό κλίμα.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό στους επενδυτές φέρνει και το διεθνές «sell-off» στις μετοχές των κολοσσών των μικροτσίπ στον απόηχο δημοσιευμάτων που εμφανίζουν τις ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τους στην Κίνα.

Συμπερασματικά, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να παρασύρεται από τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Δεν έχει σαφή κατεύθυνση, βγάζει άμυνες όταν απειλούνται οι 1.400 μονάδες, αλλά ταυτόχρονα δεν δείχνει ότι έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να διεκδικήσει την επιστροφή της υψηλότερα των 1.500 μονάδων. Στα παραπάνω προστίθενται η έλλειψη επιχειρηματικών εξελίξεων και θετικών καταλυτών, αλλά και η μειωμένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου από τους ενεργούς επενδυτές.

Από την άλλη, η συνεχιζόμενη εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στον τραπεζικό κλάδο, που ενθαρρύνονται και από τις συνεχιζόμενες θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων, όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, μπορούν να δώσουν κίνηση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., προς σχετικά υψηλότερα επίπεδα, την ώρα που παραμένει, μάλλον, επιφυλακτική η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

«Η Metlen (Μυτιληναίος) πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου – α΄ εξαμήνου την Πέμπτη 25 Ιουλίου πριν από το άνοιγμα της αγοράς, ενώ η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για αργότερα την ίδια ημέρα. Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η Optima Bank, “βλέπει καθαρά κέρδη ύψους 267 εκατ. ευρώ, (σταθεροποιημένα σε ετήσια βάση)” και επαναλαμβάνει τη σύσταση “αγοράς” για τη μετοχή, με την τιμή - στόχο στα 49,0 ευρώ.

Ετήσια ανάπτυξη +2,1% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, οριακά υψηλότερη έναντι του 2023, με ώθηση από την ενίσχυση των επενδύσεων (+14,1%, πάγιες επενδύσεις +9,7%) και την ανθεκτική στις πληθωριστικές πιέσεις κατανάλωση των νοικοκυριών (+1,3%, συνολική κατανάλωση +0,9%), εκτιμά για το 2024 το ΙΟΒΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας μόνο η TITC (-1.59%). Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Alpha Bank (+1%), Eurobank (+1,89%), Εθνική (+3,17%), Πειραιώς (+1,08%), ΔΕΗ (+1,42%), Σαράντης (+11,08%) και Jumbo (+1,12%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Πετρόπουλος (+3,49%), Ιατρικό (+3,45%), Optima bank (+3,06%) και Αλουμύλ (+2,78%). Από σήμερα, οι μετοχές της Ίλυδα (-1,43%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,02 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,019 ανά μετοχή).