Παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα που έφερε τον γενικό δείκτη οριακά χαμηλότερα των 1390 μονάδων, σταδιακά οι αγοραστές ανέπτυξαν μεγαλύτερη κινητικότητα, γύρισαν τον δείκτη σε θετικό πρόσημο και του εξασφάλισαν επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1.400 μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.389,66 (-0,54%) και 1.405,28 μονάδων (+0,58%) και έκλεισε στις 1.404,88 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,55% και σε νέα υψηλά 13 ετών, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 143 εκατ., από τα οποία τα 29,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, σπεύδοντας να επισημάνουν ότι «οι όποιες διορθώσεις στο Χ.Α. αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και απόλυτα ελεγχόμενες, με την αγορά να απορροφάει εύκολα την όποια προσφορά». Σύμφωνα με τους ίδιους, «τα ελληνικά assets συνεχίζουν να έχουν αγοραστές, οι οποίοι είναι μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και όχι βραχύβιων κινήσεων ανάλογα με την τάση της αγοράς».
Από την άλλη, οι εν δυνάμει πωλητές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν εμφανίσει διαθέσεις επιθετικότερων κινήσεων και το «profit taking» σε αρκετές περιπτώσεις επανεπενδύεται σε άλλους τίτλους. Αυτό το τελευταίο μειώνει τις πιέσεις στις διορθωτικές συνεδριάσεις και ανατροφοδοτεί την άνοδο στις συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο.
Όλα αυτά σε μία αγορά, που ο γενικός της δείκτης κινείται σε τιμές Μαϊου 2011 και μένει να φανεί η επόμενη είδηση, που θα ωθήσει τους βασικούς δείκτες ακόμα ψηλότερα.
Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που δεν αποκλείουν κάποια διόρθωση, όμως σημειώνουν πως κάτι τέτοιο «θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν ευκαιρία τοποθετήσεων, για κάποιους που παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α., με αυξημένη ρευστότητα. Από εκεί και πέρα, το πώς ο κάθε επενδυτής χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του είναι προσωπικό του θέμα».
Ασχέτως λοιπόν με τη βραχυχρόνια πορεία του Χ.Α. και το αν θα κινηθεί άμεσα πάνω από τις 1.410 μονάδες, ή αν θα κάνει διόρθωση ενδυνάμωσης και ανασύνταξης, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν διαρκώς στις ευκαιρίες που υπάρχουν στα ελληνικά assets, σπεύδοντας να πάρουν θέσεις.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τον Οίκο FTSE Russell οι μετοχές του Δ.Α.Α. (+0,44%) εισέρχονται, με βαρύτητα 15,604394%, στον FTSE All World, στον FTSE MPF All World, στον FTSE Global Large Cap και στον FTSE Emerging. Η ισχύς της απόφασης θα ξεκινήσει από την έναρξη των συναλλαγών της 14ης Φεβρουαρίου, ενώ οι κινήσεις των funds που ακολουθούν τους δείκτες FTSE θα λάβουν χώρα μέχρι το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία, όπως τονίζει η S&P, μειώνουν ήδη ραγδαία τους δείκτες δημόσιου χρέους, αν και από σημαντικά υψηλά επίπεδα και πρόκειται να συνεχίσουν να το κάνουν.
Από την άλλη και σύμφωνα με την άποψη της NBG Securities, «το 2024 η χώρα επανέρχεται στο ραντάρ των επενδυτών μετά από μια δεκαετία που ήταν εκτός. Υποθέτοντας ότι δεν θα σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, τελειώνοντας τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με βασικά θέματα τη μεταβλητότητα και το stock picking.
Στη φετινή κορυφαία λίστα μας περιλαμβάνουμε τους Mytilineos με τιμή - στόχο τα 50 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 4,50 ευρώ και την TITC με τιμή - στόχο στα 26,50».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+1,35%), Motor Oil (+2,37% και νέα ιστορικά υψηλά), TITC (+1,41%), Jumbo (+2,90%), Lamda Development (+1,05%), Autohellas (+2,06%), ΕΥΔΑΠ (+1,04%), ΟΤΕ (+3,26%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, με απώλειες μεγαλύτερες της μία ποσοστιαίας μονάδας οι Coca Cola (-2,56%) και Σαράντης (-1,76%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Μινέρβα (+9,63%), ΞΥΛΚ (+7,84%), Άβαξ (+6,64%) και Δομική Κρήτης (+5,91%).