Παρά την επιστροφή του επιφυλακτικού κλίματος στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται έτοιμος, μεταξύ άλλων, να επιβάλει δασμούς 25% σε Μεξικό και Καναδά από την 1η Φεβρουαρίου, οι αγοραστές συνέχισαν ανοδικά, με τους γνωστούς αργούς ρυθμούς των τελευταίων ημερών και με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να συμπληρώνει την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 3,31%.
Σύμφωνα με αναλυτές, σε αυτό το περιβάλλον «εντός και εκτός των τειχών», οι traders αποκτούν την ευχέρεια χρόνου αναζήτησης νέων επιλογών και σχετικής αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, με τον τραπεζικό κλάδο σταθερά σε υπεραπόδοση έναντι των υπολοίπων blue chips και με τον τίτλο της ΔΕΗ (+0,79%) να διεκδικεί κίνηση προς νέα πολυετή υψηλά.
Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της εγχώριας αγοράς, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά το αποτέλεσμα των «stress tests», σύμφωνα με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες περνούν με άνεση τη βάση στο δυσμενές σενάριο) αλλά και ορισμένες ακόμη εταιρείες, κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται με την «κεκτημένη ταχύτητα» της θετικής ψυχολογίας που έχει διαμορφωθεί στο ξεκίνημα του έτους, όμως δεν φαίνεται να συνεχίζεται η διεύρυνση του ενδιαφέροντος και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της εγχώριας αγοράς σημειώνοντας πως «τα υψηλά 14 ετών του γενικού δείκτη, έχουν συνοδευτεί από deals και μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα και αυτό μπορεί να στηρίξει τις τρέχουσες αποτιμήσεις».
Άλλα σημεία - κλειδιά που μπορούν να επηρεάσουν, εντός του τρέχοντος έτους την πορεία των ελληνικών μετοχών είναι η αξιολόγηση της Moody’s στις 14 Μαρτίου, αλλά και το ενδεχόμενο ένταξης του ΧΑ σε παρακολούθηση, προκειμένου να ενταχθεί στις ανεπτυγμένες αγορές, αρχικά τον Ιούνιο από την MSCI και τον Σεπτέμβριο από την FTSE Russell.
Εν τω μεταξύ, την πρώτη της έξοδο στις αγορές το 2025 πραγματοποίησε η Eurobank με ομολογιακή έκδοση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ομόλογο Tier 2 με ωρίμανση στα 10,5 έτη και ανακλήσιμο μετά την 5ετία.
Η τράπεζα «σηκώνει» τελικώς κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, με το ύψος της έκδοσης να αυξάνεται, καθώς υπήρξε και ανταλλαγή ομολόγων της Ελληνικής Τράπεζας με νέα ομόλογα Eurobank. Οι προσφορές υπερέβησαν τα 1,7 δισ. ευρώ, με το κουπόνι της έκδοσης να υποχωρεί στο Mid Swaps συν 200 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου στο 4,47%. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες σκέψεις για την αποτίμηση (IPTs) κινούνταν στο Mid Swaps + 220-225 μονάδες (4,67 - 4,72%). Στο σχήμα αναδόχων οι Barclays, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley και UBS.
Από την άλλη, η Alpha Finance επέλεξε ως κορυφαίες επιλογές της για το 2025 τις μετοχές των Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Metlen και Jumbo. Οι τιμές - στόχοι είναι τα 3 ευρώ για την Eurobank, τα 5,30 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 47,70 για τη Metlen και τα 32,70 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.529,29 (-0,10%) και 1.539,72 μονάδων (+0,58%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.539,48 μονάδες (+0,56%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 110 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτες απώλειες μόνο οι Viohalco (-1,22%), Cenergy (-1,44%) και ΟΠΑΠ (-1,05%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,06%), Aegean Airlines (+5,75%), Jumbo (+2,22%), TITC (+3,37% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Metlen (+1,12%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Άβαξ (+5,25%), ΟΛΠ (+3,97%), Autohellas (+3,32%) και Ιντρακόμ (+3,21%).
Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 7.628.000 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας «PREMIA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.», που προέκυψαν από Α.Μ.Κ. λόγω ιδιωτικής τοποθέτησης σε τιμή διάθεσης μετοχής €1,36. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 95.166.850 (ΚΟ) μετοχές.