Δεύτερη μέρα αντίδρασης στο Χ.Α., που βασίστηκε σε λίγους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων και να πετυχαίνει κλείσιμο πάνω από το εν λόγω όριο, παίρνοντας βοήθειες και από τα αξιοσημείωτα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων πληθωρισμού Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, μικτές τάσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδειξε η μέτρηση για τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο ΔΤΚ έτρεξε με ρυθμό 2,9% ετησίως τον Δεκέμβριο, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών, επιταχύνοντας από το 2,7% του Νοεμβρίου. Στη μηνιαία σύγκριση, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,4%, ελαφρώς υψηλότερα από τη μηνιαία αύξηση κατά 0,3% που είχε προηγηθεί. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων επιβράδυνε στο 3,2% ετησίως τον Δεκέμβριο, από το 3,3%. Στη μηνιαία σύγκριση, ο δομικός ΔΚΤ αυξήθηκε με ρυθμό 0,2%, επιβραδύνοντας ελαφρώς από τη μηνιαία αύξηση κατά 0,3% του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,3% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που χαρακτηρίζουν τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στο Χ.Α., σαν συνεδριάσεις επανεκτίμησης δεδομένων, χωρίς μεγάλα ανοίγματα και πρωτοβουλίες που θα διαφοροποιούσαν το υφιστάμενο ανοδικό momentum και με τους traders να προχωρούν σε προσεκτικές κινήσεις, αποφεύγοντας την ανάληψη σημαντικού επενδυτικού ρίσκου, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται, ότι στις 20 τρέχοντος αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, με σύσσωμους τους αναλυτές να αδυνατούν να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα και με τις αγορές να έχουν εισέλθει σε μια ιδιότυπη αναμονή.
Επίσης, αξίζει υπενθύμισης ότι η Fed ανακοινώνει την επιτοκιακή της πολιτική στις 29 και η ΕΚΤ στις 30 τρέχοντος μήνα.
Στην εγχώρια αγορά η προσοχή παραμένει στραμμένη στη μετοχή της TITC (+1,20%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που άλλαξε έδρα, μετά και την ανακοίνωση για επικείμενη είσοδο της θυγατρικής της, Titan America στη Wall Street, στον ΟΛΘ (+3,30%) που πλέον κινείται σημαντικά ψηλότερα από την προαιρετική δημόσια πρόταση της Leonidsports, στα 27,00 ευρώ και στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο την επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 1.370 – 1.372 μονάδων, κίνηση που θα επαναφέρει σε «δράση» τα χαρτοφυλάκια που πήραν τα κέρδη τους και παραμένουν σε ρόλο θεατή, περιμένοντας μεγαλύτερης έκτασης ρευστοποιήσεις.
Σαφώς πιο επιφυλακτική και σήμερα, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η καθαρή αξία συναλλαγών.
Σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, «από το Φθινόπωρο του 2024 και την επανεισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, με κωδικό ‘BOCHGR’ στο ελληνικό χρηματιστήριο, η μετοχή δεν είχε την καλύτερη πορεία. Οι επενδυτές δεν την υποδέχτηκαν καλά και στο ταμπλό είδε μια απομείωση μέχρι και το χαμηλό των 4,20 στα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, έκτοτε ακολουθεί ένα δυνατό momentum αντίδρασης. Βασική παράμετρος ήταν η απόφαση της ΓΣ για επιστροφή μερίσματος 50% επί των κερδών του 2024.
Και μάλιστα, η απόφαση είχε ακολουθήσει την ανακοίνωση 624 εκατ. ευρώ καθαρών εσόδων από τόκους στο εννεάμηνο (204 στο τρίμηνο), που μοιραία οδηγεί σε κέρδη 2024 στη ζώνη 530-540 εκατ. ευρώ. Επομένως, με απλούς υπολογισμούς, το μέρισμα που αναμένεται προσεγγίζει τα 0,60€. Προφανώς, κάτι τέτοιο κρίνεται ελκυστικότατο, συνυπολογίζοντας την πολύ καλή χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει δώσει σήμα από τα 4,58 ευρώ, με πρώτο στόχο τα 4,95 και τελικό αποδέκτη τα 5,40 ευρώ».
Από την άλλη, η UBS επισημαίνει ότι οι κορυφαίες επιλογές της για το 2025, από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, αν και οι αξιολογήσεις για τις τέσσερις τράπεζες είναι «buy». Οι τιμές - στόχοι είναι για την Εθνική Τράπεζα τα 11,20 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,42 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,70 ευρώ και για την Eurobank τα 3 ευρώ.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.492,28 (-0,06%) και 1.503,47 μονάδων (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.503,18 μονάδες (+0,67%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 127 εκατ., από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,22%), Jumbo (-1,10%) και Optima (-0,78%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,73%), Εθνική (+1,35%), Πειραιώς (+2,14%), Viohalco (+1,40%), Cenergy (+1,22%), TITC (+1,20% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα), ΔΑΑ (+1,46%), ΔΕΗ (+2,03%) και ΕΛΧΑ (+3,75%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Προοδευτική (+7,69%), MED (+5,94%), ΟΛΘ (+3,30%) και Μοτοδυναμική (+3,04%).