Επιστροφή στα κέρδη, μετά από δύο συνεδριάσεις υποχώρησης, για τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έδειξε να αποφεύγει την αναμέτρηση με τις 1.450 μονάδες, αλλά επέδειξε καλύτερη συμπεριφορά από την εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.448,31 μονάδες (+0,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.446,56 μονάδες (+0,75%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106 εκατ., από τα οποία τα 18,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Στη σημερινή ανοδική κίνηση, ξεχώρισε ο τίτλος της Jumbo (+5,65%), στον απόηχο των ανακοινώσεων της εισηγμένης για την πορεία των πωλήσεων του Αυγούστου και του οκταμήνου, αλλά και της απόφασης να προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως το 10% του συνόλου των μετοχών, με ανώτατο όριο τα 27,20 ευρώ, σημειώνοντας ότι οι μετοχές που θα αγοραστούν θα ακυρωθούν, κίνηση που θα βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και τη συμμετοχή των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο.
Από την άλλη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «τεχνικά, η βάση των 1420 μονάδων του ΓΔ έχει τη σημασία της, ενώ και πάλι η ζώνη 1440 -1450 είναι η αντίσταση, στον δρόμο για νεότερα πολυετή υψηλά. Οι μετοχές που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ (εντυπωσιακό το α’ εξάμηνο και δώρο το σημαντικό προμέρισμα), ΕΕΕ, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ, ΟΛΠ. Επίσης, οι ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με σημαντική ‘έκπτωση’, καθεμία για δικούς της λόγους, όλες όμως αξιόλογες. Τέλος, ειδική μνεία στην ΠΕΙΡ, η οποία για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες σταματά στο επίπεδο των 4€, επομένως αναγνωρίζεται και πάλι η σημασία του στην περίπτωση που κατοχυρωθεί πειστικά».
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένονται ειδήσεις – εξελίξεις από το επερχόμενο placement της Εθνικής, της επιστροφής της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτια, οι αξιολογήσεις του ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), αλλά και οι προσδοκώμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed (18/9) και ΕΚΤ (12/9)».
Εύλογα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα κριθούν αρκετά, ικανά να διαμορφώσουν τάση είτε υπέρ των «long», είτε υπέρ των «short».
Εν τω μεταξύ, σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών - στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, διατηρώντας τη σύσταση «buy» για τον κλάδο, πλην της Alpha Bank, στην οποία η σύσταση παραμένει «neutral». Πιο συγκεκριμένα, η Goldman Sachs, δίνει τιμή - στόχο για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ, από 5,30 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 11 ευρώ, από 10 ευρώ, για την Eurobank στα 2,70 ευρώ, από 2,50 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2 ευρώ, από 1,95 ευρώ.
«Παραμένουμε overweight σε όλες τις ελληνικές τράπεζες που καλύπτουμε και θεωρούμε τις μετοχές τους υποτιμημένες σε αδικαιολόγητο βαθμό. Οι τιμές - στόχοι των ελληνικών τραπεζών είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,51 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,5 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 10,43 ευρώ και για τη Eurobank τα 2,66 ευρώ» αναφέρει η Morgan Stanley.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Εθνική (-0,67%), ΔΑΑ (-0,03%), Ελλάκτωρ (-0,74%), ΟΠΑΠ (-0,56%) και Lamda Development (-0,14%).
Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Eurobank (+1,33%), Aegean Airlines (+2,04%), Viohalco (+1,05%), Motor Oil (+1,28%), Metlen (+1,54%), Autohellas (+1,06%), Jumbo (+5,65%) και ΔΕΗ (+1,48%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι CPI (+5,81%), Profile (+5,73%), ΞΥΛΚ (+4,73%) και Q&R (+2,63%).