Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «οδηγό» τις τράπεζες πάνω από τις 1.310 μονάδες
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με «οδηγό» τις τράπεζες πάνω από τις 1.310 μονάδες

Επιστροφή των αγοραστών σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τις χθεσινές απώλειες κατά 0,48%, που όμως δεν έδωσαν στον γενικό δείκτη κλείσιμο χαμηλότερα των 1.300 μονάδων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα το Χ.Α. ακολούθησε το ήπιο rebound των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον γενικό δείκτη να παίρνει σχετική «απόσταση ασφαλείας» από τις 1.300 μονάδες, αλλά η επιφυλακτικότητα παραμένει ευδιάκριτη «εντός και εκτός των τειχών».

Της σημερινής αντίδρασης ηγήθηκε σημαντικός αριθμός μετοχών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,74% του τραπεζικού δείκτη, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική στάση τήρησαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.301,13 (-0,02%) και 1.311,96 μονάδων (+0,82%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.310,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σύμφωνα με την άποψη εγχώριων αναλυτών, «ο στόχος διατήρησης των 1.300 μονάδων επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής, όμως από την άλλη η έλλειψη βασικής κατεύθυνσης είναι εμφανής, καθώς μολονότι οι προσδοκίες είναι θετικές για τη Λεωφόρο Αθηνών. Βραχυπρόθεσμα, ο γενικός δείκτης διατηρεί το ανοδικό του momentum, με τα τρέχοντα επίπεδα των 1.300 μονάδων να συνιστούν και στήριξη. Παράλληλα, η δις δοκιμασμένη ζώνη των 1284 μονάδων, αποτελεί και σημείο αναφοράς, καθώς ενδεχόμενη απώλειά της θα σήμαινε και την απώλεια της τρέχουσας ανοδικότητας».

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύτηκαν χθες, δεν αύξησαν την ορατότητα για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και χαρακτηρίστηκαν από αρκετή δόση «αυστηρότητας», πιθανόν για να περιοριστεί ο «ενθουσιασμός» του τελευταίου διμήνου, που έστειλε κορυφαίους διεθνείς δείκτες, σε πολυετή, ή και νέα ιστορικά υψηλά. Πέρα από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δημοσιεύονται την Παρασκευή και για τον πληθωρισμό, που θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, το πραγματικό «τεστ» για τις αγορές θα αρχίσει στα μέσα του μήνα, όταν και θα δημοσιευτούν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, για το δ' τρίμηνο του 2023. 

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, που επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τις συνθήκες της ναυσιπλοΐας, αυξάνοντας τα κόστη μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το 2024 η ΕΚΤ θα υποβάλει 109 τράπεζες που βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία της σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, σχετικά με την ανθεκτικότητά τους έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+2,92%), Πειραιώς (+1,50%), Ελλάκτωρ (+5,65%), Eurobank (+1,31%), HelleniQEnergy (+1,64%), Viohalco (+2,17%), ΕΛΧΑ (+5,67%), ΕΥΔΑΠ (+1,01%) και Σαράντης (+1,83%).

Με απώλειες, που όμως δεν ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα οι AegeanAirlines (-0,52%), Coca Cola (-0,56%), Mytilineos (-0,11%), Autohellas(-0,77%), Cenergy (-0,70%), ΟΤΕ (-0,15%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,75%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Q&R(+11,76%), Unibios (+7%), ACAG(+4,80%) και Εβροφάρμα (+6,20%).