Τώρα που οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν περάσει στην ιστορία και οι βιαστικοί επενδυτές μειώνουν σιγά σιγά τις θέσεις που είχαν αποκτήσει ελπίζοντας σε μία εκρηκτική άνοδο την επόμενη μέρα των δεύτερων εκλογών, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα για το Χρηματιστήριο Αθηνών και για τον κλάδο που παραδοσιακά συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.
Αναφερόμαστε βέβαια στον τραπεζικό κλάδο και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου κάνει τα πράγματα πιο απλά και αφήνει την αγορά να ασχοληθεί με τις οικονομικές τους επιδόσεις και τις προοπτικές τους, πάντα σε συνάρτηση με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα.
Από την πρώτη ματιά, είναι προφανές πως οι καλοκαιρινοί μήνες πιθανότατα δεν θα είναι καθόλου βαρετοί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και τους μετόχους τους, για διάφορους λόγους. Πρώτα λόγω των καλών επιδόσεων και των τεσσάρων τραπεζών, οι οποίες εδώ και μερικά τρίμηνα υπερβαίνουν με άνεση τις εκτιμήσεις των επενδυτών και των αναλυτών για την κερδοφορία και τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Σχεδόν κάθε φορά που ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη τους, οι αναλυτές ανακαλύπτουν πως οι εκτιμήσεις τους είναι μάλλον χαμηλές και έτσι έχουμε συνεχώς αναβαθμίσεις των στόχων για την κερδοφορία τους, κάτι που ανεβάζει και τις εκτιμώμενες δίκαιες τιμές για τις μετοχές τους. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πολλά, αλλά θα αναφερθούμε μόνο σε ορισμένα πολύ πρόσφατα.
Μόλις χθες είχαμε τους αναλυτές της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους και να αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις τιμές στόχους.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρόμοια νέα από τους αναλυτές της HSBC και της Deutsche Bank, ενώ και οι αναλυτές των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών έχουν προχωρήσει και αυτοί σε αναβαθμίσεις το τελευταίο δεκαήμερο.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τους αναλυτές της NBG Securities ενώ τη Δευτέρα που μας πέρασε σε αναβάθμιση της σύστασης για ελληνική τράπεζα προχώρησαν οι αναλυτές της Optima Bank. Προφανώς κάθε αναλυτής, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, εκτιμά τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και έχει τις δικές του «προτιμήσεις».
Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μπορούμε να πούμε πως οι «δίκαιες τιμές» που βάζουν τα τμήματα αναλύσεων των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών βρίσκονται αρκετά πιο ψηλά από τις τωρινές τους τιμές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε μερικές περιπτώσεις, το ανοδικό περιθώριο από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι τραπεζικές μετοχές μέχρι τις τιμές στόχους ξεπερνά και το 30%.
Στις περισσότερες εκθέσεις των αναλυτών υπάρχει σαφής αναφορά και στο όφελος που θα έχουν οι τράπεζες από την αναμενόμενη (μάλλον εντός του έτους) αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Όφελος πολλαπλό, καθώς θα διευκολυνθεί ο δανεισμός των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές πράγμα που σημαίνει πως θα τους κοστίσει λιγότερο και η συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας μέσω έκδοσης ομολόγων (τουλάχιστον για όσες τράπεζες έχουν αυτή την υποχρέωση).
Ο πιο φθηνός και πιο εύκολος δανεισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτές να δανείσουν με καλύτερους όρους τους πελάτες τους στην Ελλάδα και κυρίως τους ιδιώτες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν απ’ ευθείας πρόσβαση στις αγορές). Το πότε ακριβώς θα αποφασίσουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να επαναφέρουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Μέχρι πρότινος η επικρατέστερη εκδοχή ήταν αυτή της φθινοπωρινής αναβάθμισης. Όμως, οι προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Bloomberg έχουν κάνει αρκετούς επενδυτές να πιθανολογήσουν πως η πολυπόθητη αναβάθμιση ίσως γίνει νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι.
Κάτι άλλο που περιμένουν με ενδιαφέρον οι αγορές είναι η διάθεση των μετοχών των τεσσάρων τραπεζών που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η πώληση αυτών των μεριδίων θα φέρει έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, θα απαλλάξει τις τράπεζες από ορισμένες υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει πριν μερικά χρόνια όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για την χώρα και σίγουρα θα αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την μεριά μεγάλων θεσμικών επενδυτών.
Το τέλος των εκλογικών διαδικασιών φέρνει πιο κοντά αυτή την εξέλιξη και οι επενδυτές αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν πως η διάθεση αυτών των μετοχών μπορεί να γίνει αρκετά πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε μέχρι πρότινος. Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι επενδυτές σε αυτή την διαδικασία ήταν η έντονα θετική αντίδραση τους στην ανακοίνωση της Eurobank για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ποσοστού που διαθέτει το ΤΧΣ σε αυτήν (1,40%).
Δεδομένου του ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των άλλων τριών τραπεζών είναι αρκετά μεγαλύτερο, είναι σχεδόν βέβαιο πως η έναρξη των αντίστοιχων διαδικασιών και για τις άλλες τράπεζες θα εντείνει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Συνήθως, από το τέλος του Ιουνίου μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου οι μεγάλες συγκινήσεις λείπουν από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η φετινή χρονιά είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει εξαίρεση, τουλάχιστον για τις τράπεζες.
Με δεδομένη την εκτίμηση της πλειονότητας των χρηματιστηριακών αναλυτών πως οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, οι ενδείξεις πως η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να γίνει αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο και το γεγονός πως ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πώληση των μεριδίων του ΤΧΣ στις τράπεζες μας κάνουν να πιθανολογήσουμε πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά φέτος.
Οι επενδυτές βρίσκονται πλέον σε εγρήγορση και το επόμενο δίμηνο μπορεί να αποδειχθεί ζεστό και χρηματιστηριακά, όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασίας. Το ενδεχόμενο να ζήσουμε ένα πραγματικά θερμό και κερδοφόρο χρηματιστηριακό καλοκαίρι αρχίζει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.